7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStoltenberg şi-a exprimat speranţa că Ucraina va fi un aliat al alianţei

Stoltenberg şi-a exprimat speranţa că Ucraina va fi un aliat al alianţei

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, şi-a exprimat speranţa că Ucraina va putea deveni membră a alianţei în următorii zece ani, informează vineri dpa, potrivit Agerpres. 

„Sper cu tărie că Ucraina va fi un aliat” al alianţei, a spus Stoltenberg într-un interviu pentru agenţia de presă germană, întrebat despre posibila extindere a NATO în următorii zece ani, subliniind munca pe care a depus-o în acest sens în timpul mandatului său.

Stoltenberg i-a îndemnat pe aliaţii din NATO să sprijine Ucraina cu mai mult ajutor militar

Secretarul general al NATO în exerciţiu a făcut aceste declaraţii înaintea summitului de la Washington al liderilor ţărilor NATO, în timpul căreia alianţa îşi va celebra cea de-a 75-a aniversare şi ar urma să anunţe un nou sprijin pentru Ucraina. Stoltenberg i-a îndemnat pe aliaţii din NATO să sprijine Ucraina cu mai mult ajutor militar pentru a respinge invazia Rusiei. „Cu cât mai puternic va fi sprijinul nostru, cu atât mai repede se va încheia războiul”, a spus Stoltenberg.

„Acesta este paradoxul. Cu cât mai mult ne vom angaja pe termen lung, cu atât mai repede se va încheia războiului. Pentru că acum (preşedintele rus Vladimir) Putin crede că poate aştepta să renunţăm”, a adăugat el. Declaraţiile lui Stoltenberg despre extindere înainte de summitul de la Washington îl plasează pe aceeaşi linie cu aliaţii care mizează pe progrese rapide în admiterea Ucrainei, care a primit un sprijin de principiu pentru aderarea la NATO încă din 2008. Însă chestiunea este una controversată în cadrul NATO.

Nu există un termen concret pentru aderarea Ucrainei şi nu există o invitaţie oficială

Nu există un termen concret pentru aderarea Ucrainei şi nu există o invitaţie oficială. Alianţa cere un consens pentru a invita Ucraina să adere, iar Germania şi SUA au declarat clar că sunt împotriva unei asemenea aderări atât timp cât invazia Rusiei în Ucraina continuă. Declaraţia liderilor NATO de la summitul de anul trecut de la Vilnius menţionează doar că o invitaţie va fi trimisă când aliaţii „vor conveni şi condiţiile vor fi îndeplinite”. Declaraţia NATO a enumerat printre condiţii reformele democratice şi reformele din domeniul securităţii în Ucraina.

Citește şi: Mircea Geoană a depus cerere oficială pentru a-și înregistra sigla de campanie pentru o candidatură la prezidențiale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS