20.9 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de curse Tarom au fost anulate. Unii pasageri au așteptat și 16 ore

Zeci de curse Tarom au fost anulate. Unii pasageri au așteptat și 16 ore

Zeci de curse Tarom au fost anulate rând pe rând, începând de dumincă noapte, după ce mai mulți piloți și copiloți au anunțat subit că nu sunt apți de zbor.

Și, deocamdată, nu este clar cum vor arăta marți tabelele în aeroporturi. Într-un comunicat transmis luni seară, angajații vorbesc despre un semnal de alarmă privind condițiile actuale de muncă și managementul deficitar din compania de stat, conform stirileprotv.ro.

Reprezentanții Tarom au declarat că astăzi va avea loc o ședință

Reprezentanții Tarom au declarat că marți va avea loc o ședință și va fi luată în calcul inclusiv o creștere a salariilor. Din cauza acestei situații fără precedent, mii de oameni și-au văzut planurile date peste cap.

Situația este una fara precedent pentru compania aeriană de stat. Peste 20 de piloți și copiloți s-au declarat “inapți de zbor”. Cu alte cuvinte, au considerat ca nu pot să își îndeplinească atribuțiile de zbor în condiții de siguranță din diverse motive precum probleme de sănătate sau oboseală extremă.

Conform reglementarilor, daca în termen de 48 de ore ei vor fi în continuare inapți, atunci trebuie să se prezinte la medic și să-și facă o evaluare medicală foarte extinsă pentru a se putea întoarce la zbor. Potrivit unor surse din cadrul companiei Tarom, ar fi vorba de fapt despre o grevă mascată.

Alexandru Anghel, purtător de cuvânt Tarom, a precizat: „Este o situație atipică să avem o incidență atât de mare.”

„Companiile private au și salariați mai mulți decât compania Tarom, salariați per avion, au și salarii mult mai mari, un pilot la compania Wizz air câștigă 10 mii de euro, la Tarom până în 5 mii de euro pe lună. Toți salariații companiei Tarom financiar sunt nemulțumiți de salariul pe care îl au“, a precizat Narcis Pașcu, președintele Sindicatului Unit TAROM.

Piloții acuză şi nereguli în companie

Piloții mai acuză neregulile din companie și, spun ei, că nu este respectat dreptul lor la sănătate pentru că nu le este asigurată o alimentație adecvată. Piloții Tarom acuză și condiții de muncă precare, dar și gestionarea ineficientă a serviciilor de sol și de mentenanță a aeronavelor, ceea ce ar pune chiar în pericol siguranța pasagerilor.

A fost anulat și zborul care ar fi trebuit să ducă spre Paris delegația României care va participa la summitul NATO de la Washington. Membrii Guvernului au ajuns în cele din urmă în Franța cu o aeronavă militară.

Citeşte şi: Premierul a cerut o soluţie pentru ca şoferii să primească permisul înapoi dacă analizele antidrog nu vin în 72 de ore

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS