21.4 C
Craiova
vineri, 13 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAviz favorabil pentru propunerile de modernizare a Teatrului Naţional Craiova. Terasa ar urma să devină circulabilă

Aviz favorabil pentru propunerile de modernizare a Teatrului Naţional Craiova. Terasa ar urma să devină circulabilă

Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a acordat aviz favorabil modernizării, reabilitării şi recompartimentării Teatrului Naţional Marin Sorescu, la a doua şedinţă privind proiectul. În primă instanţă, Comisia amânase verdictul, mai mulţi membri nefiind de acord cu o serie de modificări, precum amenajarea unui restaurant în foaier sau transformarea terasei într-una circulabilă.

Cum ar urma să se schimbe Teatrul Naţional din Craiova

Terasă circulabilă şi cu panouri fotovoltaice

În urma lucrărilor propuse, terasa necirculabilă a clădirii ar urma să se transforme într-o terasă parţial circulabilă. Proiectul prevede crearea unor volume noi pe terasa generală şi amplasarea unui număr de circa 200 panouri fotovoltaice pe terasă.
Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a decis să acorde avizul cu condiţia ca panourile fotovoltaice să nu fie vizibile de la cota pietonalului şi să existe o integrare cromatică a volumelor propuse pe terasă „până la limita la care aceste volume devid accente”.
Comisia a emis recomandarea „prevederii unei variante de finisaj la nivelul pereţilor volumelor noi de pe terasă şi la nivelul bordurii aticului cu plăci de piatrănaturală a cărei culoare să difere doar la nivel de nuanţă, eventual de textură, faţă de finisajul existent la nivelul volumelor de pe terasă”.

Se vor elimina lojele din sala mare

În interiorul clădirii, sunt prevăzute lucrări pentru eliminarea lojelor din sala Amza Pellea, crearea unei loje noi pentru invitaţi şi reamplasarea scaunelor cu scopul de a menţine actuala capacitate a sălii, de 600 de locuri. Sunt de asemenea în plan lucrări de intervenţii asupra pereţilor şi tavanului pentru a corespunde exigenţelor impuse de asigurarea împotriva incendiilor şi lucrări de intervenţii în foaier pentru montarea unui perete de sticlă care să delimiteze spaţiul rezervat foaierului de spaţiul nou creat pentru servirea mesei.

Alte lucrări vizează consolidarea structurii, refacerea instalaţiilor interioare şi realizarea unora noi, lucrări de refacere a finisajelor interioare, lucrări de termoizolaţii, hidroizolaţii, lucrări de intervenţii asupra închiderilor golurilor perimetrale ale edificiului şi lucrări parţiale de intervenţii asupra finisajelor exterioare la nivelul aticului terasei.

Cu privire la lucrările interioare, recomandările emise de CMZI sunt legate de prevederea unor soluţii de finisare a pereţilor şi plafonului sălii „care să nu anuleze spiritul sălii existente” şi prevederea unor soluţii care să evite compartimentarea foaierului.

Aviz favorabil la faza DALI

Concluzia emisă de ca umare a analizării documentaţiei tehnice de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 11, în şedinta din 10 iulie 2024, a fost acordarea avizului favorabil pentru lucrările de consolidare, modernizare, recompartimentare şi creştere a eficienţei energetice a Teatrului Nalional ,,Marin Sorescu” din Craiova, proiectate la faza DALI.
În şedinţa precedentă, mai mulţi membri ai comisiei au solicitat revenire şi au considerat că funcţionalizarea terasei nu ar fi oportună, schimbările la nivelul sălii de spectacol ar fi prea invazive, iar ideea unui restaurant în incinta teatrului nu ar fi adecvată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS