1.7 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePuiu Popoviciu scapă de condamnarea din dosarul „Ferma Băneasa“

Puiu Popoviciu scapă de condamnarea din dosarul „Ferma Băneasa“

Gabriel Puiu Popoviciu, omul de afaceri condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, a fost achitat de Curtea de Apel București. Magistrații au respins acuzațiile și spun că „fapta nu există”, potrivit Agerpres.

Decizia nu este una definitivă și poate fi atacată cu apel.

„Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Popoviciu Gabriel Aurel, ale cărei efecte au fost extinse şi cu privire la inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Bejenaru Andrei Mihai, Diaconescu Ştefan, Şerban Ilie Cornel, Pitcovici Petru Daniel, Luican Mihai Ion Florin, Toader Gabriel Răsvan, Todiraş Ioan, Minea Lizeta, Petrulian Gheorghe. Anulează sentinţa penală nr.115/F/23.06.2016 pronunţată de CAB în dosarul nr. 9577/2/2012, definitivă prin decizia penală nr. 266/A/02.08.2017 a ÎCCJ şi în, rejudecarea laturii penale reunite cu latura civilă ce face obiectul dosarului penal nr. 46/1/2020: În temeiul art. 396 alin. 5 Cpp rap. la art. 16 lit. a, achită pe inculpatul Alecu Ioan Niculae, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată întrucât fapta nu există. Achită pe inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, întrucât faptele nu există”, se arată în sentinţa CAB.

Puiu Popoviciu a fugit din țară și nu a putut fi extrădat

Gabriel Puiu Popoviciu, acuzat de fapte de corupție în 2017, a fugit din țară înainte de a primi sentința  Afaceristul a fost condamnat pentru fapte de corupție și a plecat din țară în 2017, înainte să se pronunțe decizia instanței.

El a fost prins în Marea Britanie și reținut, însă la scurt timp a ieșit rapid din închisoare în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire.  Autoritățile de la noi au încercat să-l extrădeze, însă nu au reușit. 

Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri în 2021, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un Tribunal imparţial în România şi „a ‘suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO.

Dosarul „Ferma Băneasa“

Potrivit procurorilor DNA Gabriel Puiu Popoviciu ar fi obținut un teren de 224 de hectare care se afla pe domeniul public al statului. În plus, anchetatorii spun că terenul a fost subevaluat.

„În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de un dolar/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti – Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale”, susţineau procurorii.

În același dosar au fost condamnați și Cornel Şerban (fostul şef DGIPI) – 2 ani şi 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV Bucureşti) – 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI) – 2 ani cu suspendare, Ştefan Diaconescu – 5 ani cu executare şi Andrei Mihai Bejenaru – 6 ani cu executare. Cu toții au fost achitați de Curtea de Apel București.

Citește și: Autorii incendierii bancomatului din Șiria, prinși când încercau să fugă din țară

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS