21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii regizori, remarcaţi de teatrele mari datorită festivalului TNT de la Craiova

Tinerii regizori, remarcaţi de teatrele mari datorită festivalului TNT de la Craiova

Festivalul Tinerilor Regizori Theater Networking Talents (TNT), organizat la Craiova, s-a transformat, de-a lungul celor şase ediţii de până acum, într-o autentică rampă de lansare pentru artiştii aflaţi la debut. Ediţia din acest an, desfăşurat între 2 și 5 iulie 2024,  Şi de această dată, tinerii regizori au fost remarcaţi de teatre importante din ţară. A fost ediția care a condus la cele mai numeroase oferte de colaborare.

8 spectacole de teatru, 3 spectacole lectură, un concert, dezbateri moderate de Iulia Popovici, proiecții ale unor scurtmetraje de debut realizate de absolvenți ai UNATC București, UBB Cluj, Universitatea din Craiova și Universitatea Sapienția, întâlniri informale cu manageri de teatru și directori artistici. Acestea au fost câteva dintre propunerile ediţiei din 2024 a festivalului, coordonat de regizorul Bobi Pricop. 

Şase spectacole au fost selectate pentru TNT 2024

Ediția a găzduit un showcase incluzând șase spectacolele semnate de șase tineri regizori din promoția 2024, absolvenți ai programelor de regie licență și masterat ale facultăților de teatru din România: Norbert Nagy (masterat Arta Regizorului, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș), Alexandru Ianăși (licență Regie de Teatru, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”), George Zamfir (masterat Arta Regizorului de Teatru, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”), Rebeca Crețu (licență Regie de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”), Mark-Cristopher Demeter (masterat Arta Regizorului, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș) și Irina Caraulă (Alaska) (licență Regie de Teatru, Universitatea Babeș-Bolyai).

Cele mai numeroase propuneri de colaborare, la ediția din 2024

Miza festivalului a fost să intermedieze o întâlnire artistică valoroasă între noua generație de regizori și public, colegii de breaslă și directorii de teatre, promovând tinerii creatori și spectaculoasele lor producții de debut. 

„La TNT se întâmplă ceva cu adevărat special. Dincolo de legătura necesară creată între tinerii absolvenți și teatrele importante din România, între noua generație de regizori și sistemul teatral, totul e despre bucuria de a fi împreună. 

Sunt foarte mândru de colegii mei din echipa de organizare și de toți colegii mei de la Teatrul Naţional Craiova, care după un Festival Shakespeare așa intens cum a fost cel de anul acesta, au reușit să își mai păstreze energie și pentru tinerii regizori. Cea mai mare bucurie în acest mic festival sunt întâlnirile și planurile stabilite pentru proiecte viitoare, iar propunerile lansate tinerilor regizori de a colabora cu teatrele de stat anunțate la finalul festivalului au fost mai numeroase ca oricând”, a transmis Bobi Pricop, regizor de teatru & director al TNT.

Regizorii debutanţi, ofertaţi deja de numeroase teatre

Mai mulți dintre absolvenții care și-au prezentat producțiile în showcase-ul TNT au fost în atenția teatrelor importante din întreaga țară, lansându-se posibilitatea unor colaborări, în stagiunile viitoare. 

TNT Craiova, o platformă importantă pentru promovarea tinerilor artişti

Reprezentanții instituțiilor de cultură prezenți la Craiova au anunţat deja mai multe intenţii de colaborare, ceea ce dovedeşte că TNT Craiova devine o platformă importantă pentru promovarea tinerilor artişti.

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București a programat o serie de reprezentații ale spectacolului 10 în regia lui Norbert Nagy, iar Teatrul „Ion Creangă” din București a invitat-o pe Rebeca Crețu pentru o colaborare în stagiunea viitoare. Teatrul Municipal Bacovia din Bacău i-a contactat pe regizorii George Zamfir și Mihai Gligan. Asociația Țais va produce în această toamnă un spectacol în parteneriat cu Teatrul de Vest din Reșița și l-au invitat pe regizorul Mark-Cristopher Demeter să realizeze acest spectacol. Teatrul de Nord Satu Mare l-a invitat pe regizorul Vlad Bălan pentru o colaborare în stagiunea viitoare. 

Teatrul de Vest Reșița i-a invitat pe regizorii Vlad Bălan și George Zamfir. Teatrul Dramatic „I.D.Sîrbu” Petroșani îşi doreşte o colaborare cu regizorii Vlad Bălan și Rebeca Crețu, iar Teatrul Național Târgu Mureș cu regizorul Vlad Bălan. Teatrul „Regina Maria” din Oradea i-a remarcat pe regizorii Rebeca Crețu, Alex Ianăși și Vlad Bălan, iar Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, secția germană i-a invitat pe regizorii George Zamfir, Vlad Bălan și Alex Ianăși. De aemenea, Teatrul Mic din București a invitat spectacolul Auch! în regia lui George Zamfir pentru 3 reprezentații în stagiunea următoare și pe regizorul Alexandru Ianăși să monteze un spectacol în stagiunea 2025-2026.

TNT Craiova, un proiect al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”

După o ediție plină de întâlniri și întâmplări fericite, care au făcut posibilă deschiderea conversației despre noul val de artiști, sistemul teatral românesc, colaborarea și susținerea celor din breaslă, dar și relația cu publicul și conectarea la spiritul unor noi atitudini și viziuni teatrale, TNT se pregătește deja pentru capitolul următor. 

Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova cu sprijinul Ministerului Culturii. Printre partenerii acestei ediții se numără Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România, Centrul Autorilor Dramatici din Québec, UNITER, Teatrul Azi, Tipografia, April Hub. 

CITEȘTE ȘI: Patru profesoare din Craiova au scris un manual de fizică care a fost avizat de Ministerul Educaţiei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS