19.8 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Sardeluţa marinată”, noul produs tradițional românesc protejat în Uniunea Europeană

„Sardeluţa marinată”, noul produs tradițional românesc protejat în Uniunea Europeană

Comisia Europeană a aprobat, marți, înscrierea produsului românesc „sardeluță marinată” în registrul Specialităților Tradiționale Garantate (STG), informează instituția pe site-ul oficial. Încă un produs tradițional românesc capătă recunoaștere și protecție la nivel european.

Sardeluţa este obţinută prin marinarea şprotului, iar ingredientele folosite sunt sarea neiodată, oţetul de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, praf de boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, foi de dafin, ardei iute şi seminţe de coriandru, conform digi24.ro. 

La nivel european, România are recunoscute şi protejate 13 produse

Denumirea produsului indică specificul materiei prime, respectiv șprotul fără cap și eviscerat și modul de preparare, adică marinare. La nivel european, România are recunoscute şi protejate 13 produse, dintre care 11 cu Indicaţie Geografică Protejată, unul cu Denumire de Origine Protejată, respectiv Telemea de Ibăneşti şi un alt produs cu Specialitate Tradiţională Garantată – Salată tradiţională cu icre de crap.

Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânză de Gulianca, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.

Dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele-membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt produse alimentare româneşti.

Citește şi: Kaufland retrage de la vânzare toate loturile din produsul Pasta Tahini Al’Fez

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS