14.5 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(Video) Revoltă într-un oraș din Marea Britanie pornită de românii supărați pe serviciile sociale. Un autobuz a fost incendiat, o mașină de poliție a fost răsturnată

(Video) Revoltă într-un oraș din Marea Britanie pornită de românii supărați pe serviciile sociale. Un autobuz a fost incendiat, o mașină de poliție a fost răsturnată

O revoltă populară uriașă a izbucnit joi seară în zona Harehills din oraşul Leeds (Marea Britanie). Situația a degenerat după ce serviciile de protecție socială au încercat să preia copiii unei familii de români. Sute de oameni au ieșit în stradă, au răsturnat o mașină de poliție, au dat foc unui autocar și au atacat forțele de ordine.

Totul a început în jurul orei 17.00, în urma unui incident dintre o familie și asistenţii sociali care veniseră să le preia copiii, după ce unul dintre ei a fost rănit. Ar fi vorba despre cinci minori, spun martorii.

Martorii spun că țipetele părinților au scos în stradă mai mulți oameni, după care situația a scăpat complet de sub control.

S-au strâns cu sutele, au răsturnat o mașină de poliție și au incendiat un autobuz. Implicați au fost mai mulți conaționali.

Polițiștii – depășiți de situație – au fost alungați cu pietre și cărămizi. Securitatea a fost sporită în zonă, în timp ce poliţia din West Yorkshire a anunțat că se confrunta cu un incident grav şi că desfăşura resurse specializate în menţinerea ordinii publice, potrivit Agerpres.

„Vrem să transmitem foarte clar că toţi cei responsabili vor răspunde deplin”, a declarat poliţia din West Yorkshire, citată de Sky News.

Situația a degenerat într-o revoltă

Ministrul de interne, Yvette Cooper, a spus că a fost „şocată” de scenele de revoltă, în ceea ce poliţiştii au numit „buzunare de dezordine”, în timp ce consilierul local Salma Arif a cerut populaţiei să rămână acasă.

În mai multe înregistrări de pe social media se pot vedea grupuri mari de oameni pe stradă. Într-una dintre ele se vede cum geamurile unei maşini de poliţie sunt sparte, înainte de a fi răsturnată. În altă înregistrare, se vede cum o persoană dă foc unui autobuz, în timp ce alţi oameni aruncă în el cu diverse obiecte.

Poliţia a precizat că angajaţii săi a răspuns la o „tulburare”, care a implicat salariaţi ai unei agenţii a statului şi „unii copii”, la ora locală 17.00, pe strada Luxor, din zona Harehills. Când mulţimile s-au adunat, s-a luat decizia ca lucrătorii agenţiei şi copiii să fie duşi „într-un loc sigur”.

Cu toate acestea, situaţia a escaladat mai târziu într-o revoltă.

Primarul din West Yorkshire, Tracy Brabin, le-a mulţumit serviciilor de urgenţă într-o postare în social media, adăugând: „Răsuflu uşurată pentru că nimeni nu a fost rănit grav dar le sugerez celor care folosesc acest incident pentru a inflama tensiunile din comunitate să se gândească din nou”.

Citeşte şi: Donald Trump a acceptat nominalizarea republicanilor pentru funcţia de preşedinte al SUA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS