4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi de 500.000 de lei pentru zeci de medici care au dat concedii medicale nejustificate

Amenzi de 500.000 de lei pentru zeci de medici care au dat concedii medicale nejustificate

Zeci de medici care au dat concedii medicale nejustificate au fost amendaţi cu o jumătate de milion de lei de inspectorii antifraudă de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Medicii nu au putut prezenta documentele justificative în baza cărora au dat zilele libere. 

Peste 3 milioane de concedii medicale au fost acordate anul trecut. Multe dintre documente însă au fost obţinute fraudulos de către falşi pacienţi. Medicii cu cele mai multe prescripţii în anul precedent au fost vizati de controale. 

Concedii medicale, pe ochi frumoşi

„Trebuie să existe şi documente medicale, consultație, tratament. A existat un act medical care a dus la emiterea certificatului de concediu medical pe de o parte, pe de altă parte pentru emiterea certificatului există niște condiții prevăzute în dispozitiile de reglementare”, a declarat Cezar Radu, șeful Direcției Control și Antifraudă din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Controalele au fost făcute în această primăvară, la aproape 500 de medici. Peste 80 au fost amendaţi, iar valoarea sancţiunilor depăşeşte o jumătate de milion de lei. Alti aproape 120 de medici au primit avertismente.

Medicii nu au putut arăta inspectorilor şi documentele medicale în baza cărora au fost date aceste concedii. 

„Nu știu dacă se poate verifica procesul ăsta atât de bine încât să știi dacă persoana este bolnavă sau nu că nu putem merge acasă la toată lumea”. „Totul e putred în jurul nostru și dacă mă duc la altul și nu e medic de familie și îi dau plicul și ăla îmi da concediu ce diferență e?”, spun pacienţii.

Medicii, supăraţi pe modul cum sunt realizate controalele

CNAS a recuperat 34.000 de lei prin sancţiuni la contractul pe care medicul îl are încheiat cu casa. Controalele vor continua şi lunile următoare.

„În primele luni ale anului, structurile de control ale caselor de asigurări de sănătate au efectuat 2.787 acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale”, a declarat Valeria Herdea, președinte CNAS.

Pe de altă parte, unii medici reclamă modul în care sunt realizate aceste controale. 

„Cum face casa de asigurări verificările, nici eu nu înțeleg. Trimite în control niște oameni care nu sunt medici, ei nu controlează actul medical, ei controlează hârtiile. Pretenția casei de asigurări este să fie scris în registrul de consultaţii, în sistemul informatic integrat care nu funcționează cel mai adesea și în fișa pacientului”, spune Eva Cristescu, medic de familie.

Anul trecut cele mai frecvente boli pentru care oamenii şi-au luat zile libere au fost afecţiunile oncologice, sarcina, dar şi probleme care ţin de sănătatea mamei şi a copilului. 

Citește și: Un şofer de 19 ani a murit după ce a intrat cu mașina pe contrasens si a lovit alt autoturism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS