Serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene, Copernicus, a transmis că ziua de duminică a fost cea mai caldă zi înregistrată de acesta.
Temperatura media globală a aerului la suprafață a crescut luni, 22 iulie, la 17,15 grade Celsius, stabilit cel mai înalt nivel înregistrat vreodată la nivelul plantei, potrivit datelor Serviciului pentru Schimbări Climatice Copernicus, citate de Reuters.
Este pentru a doua zi când este stabilit un nou recordat, temperatura înregistrată fiind cu 0.06 grade mai mare decât recordul stabilit duminică, 21 iulie.
Precedenta temperatură maximă a fost înregistrată în iulie 2023
Precedenta temperatură maximă a fost înregistrată în iulie 2023. În chip similar, atunci, recordul a fost corectat timp de patru zile consecutive. Anterior, valoarea maximă a fost măsurată în august 2016.
„Ziua de luni foarte ar putea stabili un record global pentru cea mai ridicată temperatură medie globală din istorie, iar prin astă mă refer la zeci de mii de ani”, a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania.
În Europa, au fost locuri în care temperatura a trecut de 45 de grade
În ultimele zile, orașe din Japonia, Indonezia sau China și-au stabilit propriile recorduri de temperatură. Statele din Golf s-au confrunta, la rândul lor cu temperature extreme. Indicele de căldură, influențat de umiditate, a trecut de 60 de grade Celsius. În Europa, au fost locuri în care temperatura a trecut de 45 de grade.
Oamenii de știință spun că schimbările climatice, influențate de arderea de combustibili fosili, se află în spatele noilor recorduri. Anul trecut, creșterea temperaturilor a fost pusă, pe lângă schimbările climatice, pe seama fenomenului climatic El Nino care provoacă încălzirii la suprafață a apelor oceanului.
Haustein subliniază că în 2024 este „remarcabil” faptul că recordul a fost depășit acum când lumea se află în teritoriu neutru și nu mai resimte impactul El Nino.
Citeşte şi: Zeci de monede din aur și argint, găsite într-o pădure din Turceni