21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine își revendică asasinarea fostului deputat ucrainean Farion

Cine își revendică asasinarea fostului deputat ucrainean Farion

Grupul neo-nazist rus NS/WP ar fi revendicat responsabilitatea pentru uciderea lingvistului ucrainean, personaj public și fost deputat Iryna Farion.

Canalul Telegram al mișcării neo-naziste NS/WP (Național-Socialism/White Power) a postat un videoclip despre ceea ce se presupune că ar fi momentul uciderii lingvistului. Videoclipul de zece secunde arată imagini de pe stradă, în care se aude țipătul unei femei și o împușcătură.

ASTRA mai susține că videoclipul arată mașini asemănătoare cu cele care au fost parcate în fața casei lui Farion în ziua atacului.

„Cu toate acestea, este încă prematur să tragem concluzii fără echivoc despre uciderea lui Farion de către un activist de extremă dreapta”, scrie ASTRA.

În plus, la videoclip a fost adăugat un manifest scris în limba rusă. Îl numește pe Farion „dăunător” și „trădător rasial”, potrivit english.nv.ua.

Uciderea Irynei Farion

Iryna Farion a fost împușcată în Lvov, pe strada Masaryka, pe 19 iulie. Poliția regională din Lvov a confirmat faptul tentativei de omor a persoanei publice în vârstă de 60 de ani, fără a preciza numele acesteia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la tentativa de asasinare a lingvistului.

El a spus că ministrul de Interne Ihor Klymenko și șeful serviciului de securitate SBU al Ucrainei, Vasyl Malyuk, au raportat prompt despre căutarea atacatorului lui Farion.

Potrivit lui Klymenko, oamenii legii continuă să lucreze la stabilirea detaliilor crimei. Printre versiunile principale se numără animozitatea personală și activitățile sociale și politice ale victimei.

Guvernatorul Liovului, Maksym Kozytskyi, a spus mai târziu că medicii nu au putut salva viața lingvistului și că ea a murit în spital.

Un suspect a fost arestat pentru uciderea politicienei ultranaționaliste Irina Farion, împușcată în cap în fața locuinței sale din Lvov. Este un tânăr de 18 ani din Dnipro, la peste 800 de kilometri distanță de locul atacului.

Citește și: Vâlcea: Incendiu pe platforma Oltchim

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS