19.5 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReactorul 1 de la Cernavodă se va închide în 2027 pentru retehnologizare

Reactorul 1 de la Cernavodă se va închide în 2027 pentru retehnologizare

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, vineri, la emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru de la Digi24, că producția de energie în România va crește până în 2027, când urmează să se închidă reactorul 1 de la Cernavodă pentru a intra în retehnologizare. El face referire la proiectele centralelor de la Mintia, Iernut, Ișalnița și Turceni.

„Prioritatea zero este siguranța, cu atât mai mult într-o centrală nuclearo-electrică. E de spus că la reactorul 1 nu am vorbit de o avarie în zona de producție a energiei nucleare, ci în zona clasică a centralei. A fost vorba de o pompă și au fost niște clapeți care au avut o avarie. Ea s-a remediat iar reactorul a fost repornit.  E un reactor care se apropie de finalul primului ciclu de exploatare, de 30 de ani, și în 2027 el se va opri și va intra în retehnologizare, un proces care este absolut în grafic, așa cum ar trebui să fie”, a afirmat Sebastian Burduja.

Capacitatea de producție a reactorului poate fi înlocuită

Ministrul spune că până în 2027 capacitatea de producție a reactorului poate fi înlocuită.

„Ne trebuie tot o formă de producție de energie în bandă, continuă, așa cum e energia nucleară. Avem la Mintia poate cea mai importantă investiție – 1.800 de MW, o investiție privată, centrală pe gaz cu termen de punere în funcțiune cel mai târziu mijlocul anului 2026.

Avem centrala de la Iernut, pe care ne dorim să o punem în funcțiune la finalul acestui an – peste 400 de MW, tot pe gaz. Avem centrala de la Ișalnița și de la Turceni (CE Oltenia), unde vor fi încă 1.300 de MW, comparativ cu un reactor de 700 și ceva de MW, deci am fi mai mult decât acoperiți din această perspectivă”, a mai spus ministrul.

Citește și: Celine Dion a cântat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS