11.7 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul are în vedere majorarea impozitului pe dividende, iar facilitățile din construcții s-ar putea elimina

Guvernul are în vedere majorarea impozitului pe dividende, iar facilitățile din construcții s-ar putea elimina

Guvernul are în vedere majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, potrivit Profit.ro. De asemenea, ia în calcul și eliminarea facilităților din domeniul construcțiilor.

Conform sursei citate, măsurile au fost deja introduse într-un document oficial redactat la nivelul Guvernului care prevede:

– Eliminarea stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcţiilor;

– Creşterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%, corelat cu impozitarea majorităţii celorlalte forme de venit din capital;

– Creşterea în continuare a deducerilor personale de bază (dorindu-se a se întâmpla asta în anii următori pentru asigurări private de sănătate și învățământ)

Angajații din construcții sunt acum scutiți de impozit pe venit

Angajații din construcții sunt acum scutiți de impozit pe venit pentru salariile între 4.582 – 10.000 lei brut. De asemenea, contribuția la pilonul II de pensii este opțională.

Menționăm că în acest moment sunt și alte categorii de angajați care au facilități similare celor din construcții: cei din agricultură și industria alimentară unde se aplică pentru salariile între 3.436 – 10.000 lei brut.

Referitor la deduceri, premierul Marcel Ciolacu declara recent că părinții copiilor care merg la meditații vor putea folosi chitanțele cerute de la profesori pentru a primi o reducere a impozitelor.

„În funcţie de venit, pentru cei care câştigă mai puţin şi pentru clasa medie vor fi deduceri din impozit pentru meditaţii. În momentul în care treci în calculator chitanţa de la meditaţie, ţi se deduce din impozit. Normal că acest impozit dumneavoastră îl calculaţi lunar, el se calculează anual şi atunci veţi vedea că se strânge o sumă consistentă”, a precizat Marcel Ciolacu.

Experții în fiscalitate nu înțeleg declarația premierului din perspectiva actualului Cod fiscal

Nu este clar ce vrea să facă PSD-PNL în acest sens. Experții în fiscalitate nu înțeleg declarația premierului din perspectiva actualului Cod fiscal. S-ar putea face asta dacă se va introduce impozitare progresivă.

În acest moment, avem în Codul fiscal un plafon de 33% din salariu (la care nu se plătesc CAS, CASS și impozit pe venit) din care firmele pot oferi diverse facilități angajaților, de exemplu prime de asigurare de sănătate și servicii medicale sub formă de abonament în limită de 400 euro de angajat/an, contravaloarea abonamentului la sala de fitness limitată la 100 euro/an (a scăzut de la 1 ianuarie 2024), mese de prânz și altele.

Citeşte şi: Atac cu cuţitul în Marea Britanie. Doi copii au fost ucişi și 11 persoane au fost rănite

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS