17.8 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersoanele hărţuite să aibă curaj să facă plângere penală

Persoanele hărţuite să aibă curaj să facă plângere penală

Ministrul Familiei și Tineretului, Natalia Intotero, a recomandat joi la Guvern tuturor tinerelor, tinerilor, dar și fiecărui cetățean care se confruntă cu situații de hărțuire sexuală să aibă curaj să facă plângere penală.

„Cine suferă de orice alt fel de hărțuire, chiar şi la locul de muncă, să sune la numărul dedicat victimelor violenței sub orice formă, dar să facă și plângere penală“ a spus ministrul Familiei.

Reacția vine în contextul investigației Snoop, care a scos la iveală abuzuri sexuale ale profesorului Alfred Bulai de la SNSPA.
Ministrul Natalia Intotero a fost întrebată joi la Guvern ce mesaj poate transmite în legătură cu acuzațiile de hărțuire sexuală ale studentelor de la SNSPA.

„Încurajez toate tinerele și toți tinerii din țară care au trecut sau cărora li se fac astfel de propuneri indecente sau simt ca asupra lor există o presiune o hărțuire să nu aștepte să nu ierte și de îndată sa sune la telefonul 0800500333 – este numarul dedicat victimelor violentei sub orice formă și ulterior acestea vor beneficia de indată de sprijin din partea statului dar este foarte important sa aiba si curaj să facă plangere penală”, a spus acesta.

Peste 5.500 de apeluri în 2924

Conform datelor de la Agentia Națională de Egalitate de Șanse în subordinea căruia este gestionarea acestui număr de urgență, în anul 2023 au fost 9.490 apeluri înregistrate în care 8 apeluri au fost sesizări în domeniul egalității de șanse, 9 apeluri în domeniul violenței sexuale.

În anul 2024, din totalul de 5.667 de apeluri înregistrate până la jumătatea anului, doar 9 apeluri au fost în domeniul egalității de șanse și 14 apeluri în domeniul violenței sexuale, deci alt context decât violența domestică, potrivit informațiilor prezentate joi de ministrul Familiei.

Plângerea penală este absolut necesară pentru soluționarea acestor situații

Plângerea penală este însă absolut necesară pentru soluționarea acestor situații, a spus Natalia Intotero.
„Fără o sesizare a instituțiilor abilitate, categoric cazurile nu pot fi soluționate și este și un model de a le descuraja pe acele persoane care din punctul meu de vedere au probleme de sănătate și recurg la astfel de atitudini”, a precizat ministrul Familiei.

Acesta a mai amintit că anul trecut Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se instituia obligativitatea la nivelul fiecărei instituții a statului, dar și a firmelor private de a avea o comisie cu responsabilități pe partea de sesizări privind hărțuirea sexuală la locul de muncă.
Termenul de înființare a acestor comisii a fost sfârșitul lunii aprilie din acest an, în caz contrar fiind prevăzute amenzi.

Citeşte şi: Noi reglementări pentru asistenţii maternali

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS