-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateExtrădarea Prințului Paul de România, respinsă de judecătorii maltezi

Extrădarea Prințului Paul de România, respinsă de judecătorii maltezi

Judecătorii maltezi au respins în mod definitiv cererea de extrădare venită din partea Ministerului Justiţiei de la noi. Magistraţii spun că i s-ar încălca drepturile.

Aceasta este a doua oară când se judecă solicitarea de extrădare. Prima dată, instanța din Malta a decis ca Paul de România să fie trimis în Franța, țară care a respins solicitarea de extrădare a acestuia în România.

Fugar de peste trei ani şi jumătate, Paul al României a declanşat o ofensivă împotriva statului român după ce a fost arestat în Malta. El a fost localizat şi reţinut pe 28 aprilie, în capitala Maltei, la Valetta. Se afla cu soţia într-o vacanţă la unul dintre resorturile de lux din centrul oraşului.

Urmărirea lui a început când poliţiştii români au aflat că fugarul, în ciuda interdicţiei de a părăsi Franţa, ar fi plecat în vacanţă în Malta. Reţinut de poliţiştii maltezi, Paul de România nu a opus rezistenţă.

Decizia magistraţilor maltezi încalcă CJUE

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că decizia încalcă CJUE.

„O decizie revoltătoare precum cea comunicată astăzi este de neacceptat dacă ne gândim la Decizia – cadru JAI în materie de predare și la interpretările recente ale CJUE în urma cererii de decizie preliminară depusă în luna aprilie de Curtea de Apel Brașov. Decizia instanței malteze reprezintă o încălcare flagrantă a unei decizii CJUE date expres în cazul fugarului Paul-Philippe al României”, a transmis ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Aceasta a precizat că îi va propune premierului Marcel Ciolacu ca guvernul să reacționeze la nivel diplomatic la o asemenea „încălcare flagrantă a deciziei CJUE”.

„Și în acest caz, statul român, prin ANP, a depus toate garanțiile solicitate privitoare la condițiile din penitenciare. CJUE a stabilit că autoritatea de executare a MEA nu poate aplica un standard de protecție a drepturilor fundamentale mai ridicat decât cel care rezultă din dreptul Uniunii și din Cartă. România, prin ANP, a oferit în peste 850 de cazuri numai în ultimul an, garanții că închisorile din România sunt la standardele impuse de dreptul Uniunii”, a mai spus Gorghiu.

România încearcă să aducă în ţară toţi fugarii

Alina Gorghiu menționează că „indiferent de numele fugarilor, de strategiile avocaților, de informațiile incorecte despre România prezentate instanțelor străine, statul român face toate eforturile posibile pentru aducerea tuturor în țară, indiferent de notorietatea cazurilor”.

Anul trecut, peste 800 de fugari au fost aduși în România, iar anul acesta numărul este de peste 400.

În cazul lui Paul-Philippe al României, instanța de fond din Malta decisese în favoarea statului roman, dar instanța de apel a respins predarea fugarului către România.

Citeşte şi: Olt: Accident mortal pe DEx12

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS