7.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai multe localităţi au fost evacuate din cauza unui incendiu izbucnit lângă Atena

Mai multe localităţi au fost evacuate din cauza unui incendiu izbucnit lângă Atena

Un incendiu de vegetație alimentat de rafalele puternice de vânt făcea ravagii luni în apropiere de Atena, arzând copaci, case și mașini și forțând evacuarea spitalelor și a cel puțin 11 localități, informează Hotnews, citând AFP și Kathimerini.

Forțele de protecție civilă din Grecia au ordonat luni evacuarea mai multor localități din suburbiile aflate în nord-estul Atenei, după evacuarea orașului Marathon duminică seară, din fața unui incendiu violent de vegetație care a început duminică și se apropie rapid de capitală.

„Pompierii au luptat toată noaptea și, în ciuda eforturilor supraomenești, incendiul se extinde în continuare foarte rapid și se îndreaptă spre Penteli”, a explicat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al forțelor de protecție civilă, în cadrul unui briefing de presă luni dimineață.

Mii de locuitori, evacuaţi luni dimineaţă

Cel puțin cinci noi localități au fost evacuate la primele ore ale dimineții, precum și două spitale, unul pediatric și celălalt militar, din Penteli, o municipalitate cu o populație totală de 35.000 de locuitori, aflată la aproximativ 15 kilometri nord-est de capitală. Opt persoane au fost internate în spital cu probleme respiratorii.

Cotidianul Kathimerini a scris că incendiul s-a întins deja pe muntele Penteli.

Autoritățile elene au deschis stadionul olimpic OAKA, din nordul Atenei, pentru a găzdui miile de persoane strămutate.

Incendiul a determinat deja evacuarea, peste noapte, a opt sate și a orașului istoric Marathon, aflat la 40 km nord-est de Atena, care are o populație de peste 7.000 de locuitori. Aceștia au fost direcționați către orașul de coastă Nea Makri.

Președintele Consiliului Municipal din localitatea Dionysos, Ioakeim Ambrtzidis, a vorbit despre „o noapte de coșmar”.

„Focul a ars necontrolat. Rodopoli, Rapentosa, Stamata au ars în zona noastră, multe case au fost afectate, dar încă nu știm câte au fost complet arse și câte au fost deteriorate”, a spus el pentru Kathimerini.

Sute de pompieri, inclusiv români, participă la stingerea incendiilor

Până duminică după-amiază, pompierii au anunțat că au reușit să aducă sub control 33 din cele 40 de incendii izbucnite în ultimele 24 de ore.

În total, au fost mobilizați peste 500 de pompieri și 152 de vehicule, iar 29 de aeronave au survolat zona încă din zori, a declarat Vassilis Vathrakogiannis.

În apropierea satului Varnava, la 35 km nord de capitală, mai mult de 190 de pompieri încercau să stăpânească un incendiu care ajunsese la case până spre sfârşitul după-amiezii. Ei au fost sprijiniţi de 40 de camioane, 11 bombardiere cu apă şi cinci elicoptere.

Autorităţile de la Bucureşti au informat că şi pompierii români aflaţi în Grecia acţionează pentru stingerea acestui incendiu de vegetaţie uscată şi pădure, în apropierea localităţii Varnava, situată în prefectura Attica.

„La acest eveniment intervin toate mijloacele tehnice alocate acestei misiuni: trei maşini de stingere incendii de pădure, o maşină de stingere de mare capacitate (10.000 l apă), precum şi o cisternă de 30.000 litri”, a precizat un comunicat DSU, citat de News.ro.

Risc ridicat de incendiu pentru jumătate din țară

Ministrul grec al Protecției Civile a avertizat sâmbătă că jumătate din țară prezintă un risc ridicat de incendiu până cel puțin la 15 august, din cauza temperaturilor ridicate, a rafalelor de vânt și a secetei.

„Din păcate, intensitatea vânturilor va continua să fie ridicată în următoarele ore și este vital ca localnicii să urmeze sfaturile date de autorități”, a subliniat Vathrakogiannis.

Temperaturi de 39°C și vânturi de peste 50 km/h sunt încă așteptate în regiune luni, potrivit serviciilor meteorologice.

Grecia este deosebit de vulnerabilă la incendiile forestiere din această vară, după o iarnă deosebit de secetoasă. Iunie și iulie au fost cele mai calde luni de la începutul înregistrărilor în 1960.

Kostas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul din Atena, a avertizat duminică la ERTNews că răspunsul la incendii trebuie să fie rapid, altfel acestea vor deveni incontrolabile în condițiile meteorologice actuale.

Oamenii de știință au avertizat că emisiile de combustibili fosili agravează durata, frecvența și intensitatea valurilor de căldură din întreaga lume.

Potrivit Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice, creșterea temperaturilor duce la prelungirea sezonului incendiilor forestiere și la creșterea suprafeței arse la nivel mondial.

Citeşte şi: Jandarmul găsit împuşcat în cap, în locuinţa sa, a murit la spital. Tânărul era cercetat pentru viol

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS