311 localități (care dispun de sisteme centralizate) și 272 localități (care nu dispun de sisteme centralizate) sunt alimentate cu restricții. Cele mai multe localități sunt în județele Botoșani, Vrancea, Vaslui, Iași, Neamț.
Mai multe sectoare ale Dunării (aferente a 41 de localități) au intrat în faza de atenționare
În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de A.N. Apele Române alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este de 78,14%, în scădere față de săptămâna trecută când era de 78,59%. Volumul de apă în principalele lacuri este de cca 3,39 miliarde mc (în scădere față de 3,46 miliarde mc cât era la începutul lunii). Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Estimăm că, pentru sfârșitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație și industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, un coeficient de umplere de cca. 75%.
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) este de 3000 mc/s urmând să ajungă în data de 12 august la valoarea de 2800 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii august (4300 mc/s), conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Nivelul la mira de la Cernavodă este de 0,72 de metri. Menționăm că mai avem 90 de cm până la aplicarea treptei I de restricții în acest moment nefiind probleme de alimentare cu apă a Centralei de Cernavodă.
Planurile de restricționare
Situația aplicării prevederilor Planurilor de restricții și folosire a apei în perioade deficitare, inclusiv menționarea situațiilor de restricții înregistrate în satisfacerea cerinței de apă la folosințe, la nivelul fiecărei Administrații Bazinale de Apă:
- 6 sectoare pe râurile Interioare, respectiv pe râul Jiu (județul Gorj) și pe râul Buzău (județ Buzău, inclusiv Acumularea Siriu), se află în faza de atenționare-avertizare pentru folosințele industrie și populație;
- Sectoare de pe Fluviul Dunăre și brațele acestuia Măcin,Borcea, Chilia, Tulcea și Sulina, aferente a 41 localități se află în faza de atenționare-avertizare.
- 9 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Olt (județele Harghita și Brașov), râul Ialomița (județele Ialomița și Brăila) se află in treapta 1 de restricții pentru folosințele Irigații, industrie;
- 2 sectoare pe râurile interioare, respectiv pârâul Belinul Mare și pârâul Vadasz (județul Covasna) se află în treapta 2 de restricții pentru folosința Piscicultură;
- 13 sectoare pe râurile interioare, respectiv râul Buzău (județul Brăila), pârâurile Homorodul Mare, Fișag (județul Harghita), pârâurile Belinul Mare, Belinul Mic, Aita, Debren, Saciova, Mărcușa, canalul Morii (județul Covasna), se află in treapta 3 de restricții pentru folosințele Irigații și Piscicultură.
- Acumularea Dopca din județul Brașov se află în treapta 2 de restricții pentru folosința Populație;
- Acumulările Pârcovaci, Hălceni, Sârca, din județul Iași, Acumularea Cal Alb din județul Botoșani și Acumularea Mănjești din județul Vaslui se află în treapta 3 de restricții pentru folosințele Populație, Industrie, irigații și piscicultură;
Restricții în localitățile care dispun/nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă
În prezent, 311 de localități (din care 8 orașe/municipii Dorohoi, Novaci, Iași, Pașcani, Târgu Ocna, Hârlău, Roman, Târgu Neamț, Solca) care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă este asigurată cu restricții, în anumite intervale orare.
Cele mai afectate sunt județele:
- Iași – 93 localități,
- Vrancea – 35 localități,
- Neamț – 36 localități,
- Botoșani -31 localități,
- Gorj – 28 localități,
- Bacău – 17 localități,
- Galați – 14 localități,
- Mehedinți – 8 localități,
- Vaslui – 10 localități,
- Olt – 8 localități,
- Argeș și Giurgiu – 6 localități,
- Dâmbovița – 5 localități,
- Suceava – 4 localități,
- Teleorman – 2 localități,
- Dolj și Caraș-Severin – 1 localitate.
În prezent, 272 de localități – care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale- sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului și privat).
Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației.
Fiecare dintre noi poate adopta soluții individuale de economisire a apei. Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol.
Citește și: Olt: Accident mortal pe DEx12