12.5 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncendiile de pădure fac ravagii în suburbiile Atenei. O persoană a murit

Incendiile de pădure fac ravagii în suburbiile Atenei. O persoană a murit

-

O persoană a murit luni, în timp ce incendiile puternice s-au răspândit în suburbiile Atenei, în Grecia, potrivit BBC.
Cadavrul, despre care se crede că este al unei femei, a fost găsit în interiorul unui magazin din orașul Vrilissia, în nordul Atenei, a declarat pentru BBC o sursă de la pompieri.

Mii de persoane au fost evacuate după ce pompierii au avertizat că afacerile, casele și școlile sunt amenințate, incendiile fiind așteptate să continue.

Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Col Vassilios Vathrakogiannis, a declarat că, deși nu mai exista un singur front de incendiu activ în regiunea de nord-est a Atticii, care include părți ale Atenei, există încă „multe incendii active localizate”, mai ales în jurul orașelor Marathon și Penteli.
Într-o declarație publicată luni seara, el a adăugat că sunt condiții pentru noi incendii periculoase nu doar marți, ci și pentru mai departe în cursul săptămânii.

Sute de pompieri sunt la datorie

Peste 700 de pompieri, 199 de mașini de pompieri și 35 de avioane cu bombe cu apă au fost implicate în eforturile de stingere a incendiilor, care au izbucnit pentru prima dată duminică după-amiază, la aproximativ 35 km (22 mile) nord de capitala Greciei.

Vathrakogiannis a spus că doi pompieri au primit tratament pentru arsuri în timp ce luptau cu incendiile.

Oficialii au spus că incendiile au izbucnit în 40 de locații diferite luni și că unele zone au văzut flăcări până la 25 m .

În scene fără precedent, oamenii din Atena au purtat măști pentru a se proteja de fumul care a suflat în oraș.

Incendiul a afectat 405 km pătrați de teren

Observatorul Național al Greciei a declarat luni seara că imaginile din satelit au arătat că, până la prânz, ora locală (10:00 BST), incendiul afectase deja aproximativ 405 km pătrați de teren.

În Penteli, o regiune împădurită, deluroasă, trei spitale au trebuit evacuate, iar unul dintre locurile Observatorului Național a fost la un moment dat să fie amenințat.
Incendiul a cuprins și o fabrică de cherestea, iar în altă parte din zonă s-au auzit o serie de explozii, cel mai probabil de la rezervoare de combustibil și butelii de gaz rezidențiale.

În ciuda pericolului, unii localnici au ales să rămână în apropierea caselor lor și au încercat să stingă focul folosind furtunuri sau crengi de copaci.

„Doare. Am crescut în pădure. Simțim o mare tristețe și furie”, a declarat Marina Kalogerakou, de 24 de ani, în timp ce turna apă dintr-o găleată pe un ciot de copac care ardea.

Pantelis Kyriazis, un alt rezident, și-a lovit mașina în timp ce încerca să plece.
„Nu am putut să văd. Am lovit un pin și asta s-a întâmplat”, a spus el, făcând semn către mașină.
Mai la nord, în apropiere de epicentrul incendiului, Vassilis Stroubelis, de 81 de ani, stătea în pragul casei sale avariate.

„Treizeci de ani construiam toate astea. Treizeci de ani și bam”, a spus el.

Ajutor pentru Grecia

Națiunile europene au anunțat asistență pentru Grecia după ce guvernul său a activat mecanismul de protecție civilă reciprocă al UE.

Italia furnizează două avioane, în timp ce Franța și Serbia furnizează câte un elicopter, a spus colelul Vathrakogiannis.

Spania, Republica Cehă și România trimit alte vehicule, personal și ajutor.

Turcia vecină se pregătește, de asemenea, să trimită două avioane și un elicopter, a declarat ministrul de externe Öncü Keçeli.

Scriind pe X, fostul Twitter, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că UE „va fi alături de Grecia în lupta împotriva incendiilor devastatoare”.

Grecia tocmai a cunoscut cele mai fierbinți luni iunie și iulie din istorie.
Schimbările climatice cresc riscul de vreme caldă și uscată, care este probabil să alimenteze incendiile de vegetație.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile.

Citește și: Adolescent îmbrăcat ca un personaj de joc video a înjunghiat mai multe persoane în afara unei moscheii turcești

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ar putea fi schimbat proiectul pentru complexul din Piaţa...

Un pas mic pentru proiectul Piaţa Veche, un pas...

ȘTIRI GdS