22.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Primul caz de variola maimuței în Europa

(VIDEO) Primul caz de variola maimuței în Europa

-

A apărut primul caz de variola maimuței în Europa, în Suedia. Pacientul nu prezintă simptome grave și se află sub atenția medicilor, anunță autoritățile. Este vorba despre un bărbat care a călătorit recent în Africa, într-o zonă unde se înregistrează un focar major al bolii. 

Anunțul vine la o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de variola maimuței urgență de sănătate globală.

Aceasta a fost a doua declarație din ultimii doi ani a de variola maimuței (mpox) ca urgență de sănătate publică de interes internațional.

Suedia a inițiat măsuri de prevenire pentru a limita răspândirea bolii. Inclusiv persoanele care au avut contact cu bărbatul infectat sunt atent monitorizate. Boala se răspândește de la animale la om, dar și prin contact fizic cu o persoană infectată și, netratată, poate duce la deces, potrivit Euronews.

Focarul din 2022

„Apariția unei noi clase de mpox, răspândirea sa rapidă în estul RDC și raportarea cazurilor în mai multe țări vecine sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus la începutul acestei săptămâni.

„Pe lângă focarele altor clade de mpox din Congo și alte țări din Africa, este clar că este necesar un răspuns internațional coordonat pentru a opri aceste focare și a salva vieți”, a adăugat el.

Există două subtipuri ale virusului mpox Clade I, care este endemic în Africa centrală, se crede că provoacă boli mai severe și o mortalitate mai mare. Între timp, focarul global din 2022 a fost cauzat de clada II, care este endemic în Africa de Vest.

Agenția suedeză de sănătate publică a adăugat, însă, că pacientul care este tratat în țară pentru virus „nu afectează riscul pentru populația generală”.

Aproximativ 300 de cazuri de mpox au fost detectate anterior în Suedia legate de focarul global al virusului din 2022.

Citește și: (VIDEO) Cinci persoane au fost acuzate de moartea lui Matthew Perry

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Autoritățile fac pregătiri pentru a face față unei viituri...

”Apele Române” au anunţat că 1.000 de saci de...

ȘTIRI GdS