17.6 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Sănătăţii trimite un audit la Spitalul Sf. Pantelimon

Ministrul Sănătăţii trimite un audit la Spitalul Sf. Pantelimon

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, după întâlnirea de la guvern cu premierul Marcel Ciolacu, că va trimite la Spitalul Sf. Pantelimon un audit, pentru care a contactat deja Societatea Europeană de Anestezie – Terapie Intensivă și Societatea Mondială de ATI. El a susținut că mesajul pe care vrea să îl transmită este cel care „să redea încrederea în profesioniștii din sistemul de sănătate” și că nu este vorba despre demisia sa: „Eu când plec de la Ministerul Sănătății vreau să las lucrurile în ordine pentru ca oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate din România”, informează News.ro.

Rafila a făcut aceste declarații în fața guvernului, la finalul întâlnirii cu premierul Ciolacu, care a durat peste două ore.

El a spus că a discutat cu Ciolacu „despre nevoia atenuării acestor discuții și dispute care există acum în spațiul public în ceea ce privește credibilitatea sistemului de sănătate în general și în ceea ce privește credibilitatea serviciilor oferite de Spitalul Sf. Pantelimon”.

„Am decis și am făcut primele demersuri ca să contactăm Societatea Europeană de Anestezie – Terapie Intensivă și Societatea Mondială de ATI astfel încât să putem realiza un audit profesional medical independent al lucrurilor care s-au întâmplat la Spitalul Pantelimon”, a anunțat ministrul Sănătății.

„Să terminăm odată pentru totdeauna cu aceste dispute”

El a susținut că își dorește să transmită opiniei publice un mesaj care „să redea încrederea în profesioniștii din sistemul de sănătate și să terminăm odată pentru totdeauna cu aceste dispute între diversele specialități medicale, între mass-media și unii dintre reprezentanții corpului medical”.

„Eu sunt în primul rând medic și apoi sunt ministrul Sănătății. Am o responsabilitate în ceea ce privește credibilitatea sistemului de sănătate, iar tot ceea ce facem noi și am făcut în acești doi ani și jumătate – începând cu investițiile, continuând cu reforma în domeniul resurselor umane și managementului sanitar – toate aceste lucruri au fost făcute pentru a dat credibilitate sistemului de sănătate”, a declarat ministrul Sănătății.

„Nu e vorba despre demisia mea”

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor și în contextul în care în ultimele zile s-a vorbit despre o posibilă demisie a sa, în urma situației de la Spitalul Sf pantelimon, Rafila a spus: „N-am o problemă, nu este vorba despre demisia mea. Când plec de la Ministerul Sănătății vreau să las lucrurile în ordine din punct de vedere al tuturor argumentelor necesare pentru ca oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate din România.”

Rafila a mai spus că tot „cu scopul de a da încredere pacienților”, Ministerul Sănătății începe reabilitarea unor zone din spital: Unitatea de Primiri Urgențe, Secția Anestezie-Terapie Intensivă și unele dintre secțiile de chirurgie.

Scandalul de Spitalul Sf. Pantelimon

Cele două doctorițe pe numele cărora în 8 august Tribunalul București a emis, la propunerea procurorilor, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile sunt acuzate de Parchetul Tribunalului București că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de noradrenalină, în două zile diferite, ceea ce a dus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului. Ele sunt cercetate pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare.

În 14 august, întrebat de jurnaliștii prezenți la guvern dacă ministrul sănătății Alexandru Rafila mai rămâne în funcție, Ciolacu a declarat: „Haideți să vedem tot adevărul. Așteptăm concluziile săptămâna aceasta, după care vom lua o decizie”.

Ciolacu a făcut această declarație la scurt timp după ce Sorin Luca, șeful Corpului de control al Ministerului Sănătății, care în luna aprilie a făcut verificările la Spitalul Pantelimon și a concluzionat că nu sunt probleme, a demisionat.

Un control care „ascunde ceva important“

HotNews a cerut de două ori Ministerului Sănătății ca publicul să vadă ordinul de ministru în cazul Sf. Pantelimon. Surse din minister susțin că ”felul în care Rafila a decis să se facă acest control ascunde ceva important”.

HotNews l-a întrebat în 14 august, înaintea ședinței de guvern, pe premierul Marcel Ciolacu în legătură cu acest ordin și dacă el știe componența echipei de control de la Ministerul Sănătății și ce a verificat și constatat. Marcel Ciolacu a răspuns „nu, vă rog frumos, sunt primul ministru”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS