17.3 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCare sunt categoriile dezavantajate de recalcularea pensiilor

Care sunt categoriile dezavantajate de recalcularea pensiilor

Noua formulă de recalculare a pensiilor îi dezavantajează pe cei care au avut condiții speciale de muncă și stagii mai scurte de cotizare, conform digi24.ro. Care sunt categoriile care primesc, pe hârtie, pensii mai mici la recalculare.

Foștii angajați din industria minieră, mecanicii de locomotivă, din industria nucleară, siderurgică sau petrolieră – care au avur condiții speciale de muncă – s-au trezit cu un cuantum al pensiei micșorat chiar și cu 25% față de cel aflat în plată. Minerii realizau stagiul complet de cotizare după 20 de ani de muncă, angajații din industria nucleară după 15-17 ani, astfel că acum s-au trezit cu un stagiu incomplet de cotizare, care este de 25 de ani.

3,8 milioane de pensionari vor primi pensii mai mari

Trebuie menționat că ei vor continua să primească pensia pe care o primesc și acum (se mișcorează doar pe hârtie). „Nu li se indexează pentru că au un cuantum mărit al pensiei (…) Când ajung toţi la fel, vor crește toți la fel, având același număr de puncte de contributivitate”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. Potrivit datelor Digi24, peste 800.000 de pensionari se află în această situație, în vreme ce alți 3,8 milioane de pensionari vor primi pensii mai mari.

Citește şi: Noul ambasador al Israelului la București are origini românești

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS