17.3 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarea Neagră, din ce în ce mai caldă. A înregistrat cea mai ridicată temperatură din ultimii 25 de ani

Marea Neagră, din ce în ce mai caldă. A înregistrat cea mai ridicată temperatură din ultimii 25 de ani

Specialiştii atrag atenţia că Marea Neagră este din ce în ce mai caldă. Acest lucru ar putea afecta pe termen lung fauna și ecosistemul, transmite Pro TV.

La începutul lunii august avea 29,5 grade Celsius, valoare care nu a mai fost atinsă în ultimii 25 de ani. Și Marea Mediterană a stabilit un nou record zilnic. Potrivit experților climatologi, dezechilibrul sistemului poate provoca și un nou tip de furtuni nemaîntâlnite în zona noastră.

Marea Mediterană a înregistrat în weekend cea mai ridicată temperatură zilnică din ultimii 40 de ani, 28,9 de grade. La noi, în Marea Neagră, al cărei ecosistem este legat de Mediterană, apele fierb.

Curenții care vin dinspre Bosfor și Dardanele au reușit să le ridice temperatura cu 2-3 grade, în ultimele luni, spun specialiștii.

Acest record vine după 40 de zile caniculare și ar putea aduce, în lunile următoare furtuni obișnuite mai degrabă în zonele tropicale.

Încălzirea marilor și oceanelor a înregistrat, in ultmii 50 de ani, o creștere exponențială

Potrivit specialiștilor de la NASA, încălzirea marilor și oceanelor a înregistrat, in ultmii 50 de ani o creștere exponențială, nemaîntâlnită în istoria omenirii.

Deși pe termen lung continuarea încălzirii ar putea duce la schimbări ale ecosistemului, pentru pescarii noștrii, a apărut un efect pozitiv. Mulți pești din Mediterană migrează aici.

În sudul litoralului, apele mării sunt pline de meduze albastre

În plus, în sudul litoralului, apele mării sunt pline de meduze albastre. Plasele pescarilor s-au umplut cu ele, dar și cu sute de exemplare de pești pe care până acum îi vedeam doar în Turcia sau Grecia.

Dincolo de efectele neplăcute pe termen lung, încălzirea apei mării aduce o altă veste bună: prelungirea sezonului estival pe litoral.

Citeşte şi: Trump postează imagini false cu Taylor Swift și Swifties

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS