21.2 C
Craiova
vineri, 13 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe la 1 septembrie începe o nouă recalculare la casele de pensii

De la 1 septembrie începe o nouă recalculare la casele de pensii

O a doua etapă de recalculare a pensiilor începe la 1 septembrie, cea care va include şi veniturile nepermanente. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că pensionarii care au obţinut astfel de venituri suplimentare după aprilie 2001 nu trebuie să ducă niciun document la casele de pensii. 

Ei vor beneficia de ele, la calculul pensiilor, dacă au plătit contribuţii de asigurări sociale pentru acestea, iar dovada există deja în declaraţia fiscală 112, a spus ministrul, conform digi24.ro.

Pentru perioada anterioară anului 2001, pensionarii trebuie să se adreseze fostilor angajatori

Pentru perioada anterioară anului 2001, pensionarii trebuie să se adreseze fostilor angajatori, care sunt obligaţi de lege să le dea adeverinţele cu veniturile nepermanente. Pentru un milion de seniori recalcularea pensiilor nu s-a oprit odată cu primirea deciziilor cu noile sume. Ei vor putea primi bani în plus la pensie, dacă vor dovedi că au avut și alte venituri decât cele permanente, înainte de 2001, de exemplu – sporuri, prime sau bonusuri. 

Probleme sunt însă în cazul în care angajatorii nu mai există

Probleme sunt însă în cazul în care angajatorii nu mai există, pentru că în această situaţie ei trebuie să meargă la firmele de arhivare, care au acum tarife foarte mari. Consiliul Concurenţei a început cu ceva timp în urmă o anchetă la aceste societăţi în urma unor plângeri primite de la pensionari. 

De exemplu, tariful pentru o cerere este de 101 lei, iar cel de cercetare este de 81 lei pentru fiecare an. Conform calculelor BNS, suma totală pe care ar trebui să o plătească un pensionar pentru a solicita adeverințele se apropie de 3.000 lei.

Citește şi: (VIDEO) Un pensionar a îngropat în grădină 20.000 de dolari, dar nu a mai găsit locul. Crezând că a fost jefuit, a chemat poliția

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS