19.6 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrevă generală în Israel. Oamenii îl acuză pe Netanyahu de moartea ostaticilor

Grevă generală în Israel. Oamenii îl acuză pe Netanyahu de moartea ostaticilor

Şase ostatici israelieni au fost uciși, fiind împucați în cap, înainte cu numai 48 de ore ca armata israeliană să descopere tunelul în care erau ținuți captivi. Aceştia au rezistat 11 luni în condiții foarte grele în captivitate, după atacul masiv asupra Israelului lansat la 7 octombrie 2023 de mișcarea Hamas.

Forumul Tikva al familiilor ostaticilor, care s-a format ca o alternativă la Forumul familiilor ostaticilor și dispăruților din cauza ideilor contradictorii cu privire la cea mai bună cale de acțiune pentru recuperarea ostaticilor, a cerut duminică încetarea negocierilor care vizează încheierea unui acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor cu Hamas.

„Inimile noastre, împreună cu tot Israelul, sunt sfâșiate de vestea dificilă. Îmbrățișăm familiile dragi”, a declarat grupul. „În această seară ni s-a reamintit încă o dată cine este dușmanul acerb cu care luptăm. Asasini și violatori de cea mai joasă speță. Animale cu chipuri umane. În aceste momente dificile, îi îmbărbătăm pe soldații eroici ai Armatei care își dau viața pentru salvarea ostaticilor”.

Grevă generală pentru luni

Cel mai mare sindicat din Israel, Histadrut, a făcut, de asemenea, presiuni asupra Guvernului, convocând o grevă generală pentru luni. Greva vizează închiderea sau perturbarea sectoarelor majore ale economiei, inclusiv sectorul bancar, asistența medicală și principalul aeroport al țării, scrie ynetnews.com.

Mai multe autorități municipale și orașe au anunțat totuși duminică seara că nu vor participa la greva anunțată pentru luni de președintele Histadrut, Arnon Bar David. Printre cele care spun că nu vor intra în grevă se numără: Ierusalim, Ashdod, Ramla, Holon, Dimona, Petah Tikva, Safed, Kiryat Yam, Ariel, Kiryat Gat, Mitzpe Ramon și Bnei Brak.

Protestatarii au umplut străzile din Tel Aviv și Ierusalim. Mulți protestatari îi reproșează premierului Benjamin Netanyahu că nu a reușit să ajungă la o încetare a focului în cele aproape 11 luni de război, în timp ce negocierile trenează de luni de zile.

Armata israeliană a recunoscut dificultatea salvării zecilor de ostatici rămași și a declarat că un acord este singura modalitate de a aduce o întoarcere pe scară largă.

Citește şi: Coaliţia fragilă din Germania, zdruncinată de victoria extremei dreapta în alegerile regionale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS