17.5 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul vrea să mărească de trei ori cantitatea de alcool pe care românii o pot produce acasă fără să plătească taxe

Guvernul vrea să mărească de trei ori cantitatea de alcool pe care românii o pot produce acasă fără să plătească taxe

Guvernul vrea să majoreze de trei ori limita de 50 de litri de alcool pur produs în gospodării, netaxat în prezent.

Concret, micii producători vor putea să producă mai mult atâta timp cât fructele sunt din propria gospodărie şi nu au intenţia de a comercializa băutura alcoolică obţinută, scrie observatornews.ro.

Anul acesta mai puţin, de la anul însă mai mult. Băutura tradiţională românească va putea să fie produsă în cantităţi mai mari, potrivit unui nou proiect legislativ. „E o măsură foarte bună pentru că la ţară oamenii au livezi, au o grămadă de fructe şi e o sursă de venit pentru unii”, spun oamenii.

În ce condiții poti face alcool fără să plătești taxe

Codul fiscal scutește, în prezent, de la plata accizelor alcoolul din fructe în limita a 50 de litri anual, cu condiţia ca producătorul să nu vândă marfa, iar alcoolul să fie produs doar din fructe obţinute în propria gospodărie.

Pentru fiecare litru depăşit, în funcţie de concentraţia de alcool a producţiei, micii producători sunt nevoiţi să achite o sumă de bani. Măsura majorării cantităţii de alcool este neînţeleasă însă de analiştii fiscali.

„Eu nu am cunoştinţă ca vreodată ANAF-ul să se fi dus la oamenii care au un alambic în curte să le măsoare câtă ţuică au făcut. Din punct de vedere al impactului bugetar, măsura aceasta este zero”, a declarat Gabriel Biriş, analist fiscal.

Citeşte şi: Un bătrân a murit ars de viu lângă cazanul cu țuică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS