19.8 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateONU cere o anchetă completă după ce o activistă turco-americană a fost împușcată de armata israeliană la un protest în Cisiordania

ONU cere o anchetă completă după ce o activistă turco-americană a fost împușcată de armata israeliană la un protest în Cisiordania

Organizația Națiunilor Unite cere o anchetă completă în cazul unei femei cu dublă cetățenie ucise la un protest din Cisiordania ocupată, conform informațiilor apărute sâmbătă, 7 septembrie. Martorii spun că armata israeliană a ucis-o pe femeie în timp ce aceasta nu reprezenta niciun pericol, aflându-se la o manifestație împotriva așezărilor ilegale din teritoriul palestinian.

Aysenur Ezgi Eygi, cu cetățenie din Turcia și SUA, a fost omorâtă în timpul unui moment calm din timpul protestelor, după scene tensionate care au avut loc după-amiaza. Doi medici au spus că tânăra de 26 de ani a fost împușcată în cap, transmite Associated Press.

Staphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, a spus: „Am vrea să vedem o anchetă completă privind circumstanțele, iar vinovații să fie trași la răspundere. Încă o dată, civilii trebuie mereu protejați”, conform BBC.

Guvernul SUA a confirmat decesul lui Eygi și s-a declarat „profund îngrijorat”, dar nu a făcut referire la uciderea acesteia de către forțele militare israeliene. Administrația turcă a condamnat acțiunea Israelului drept „barbară”.

Tânăra participa pentru prima dată la proteste

Tânăra era prezentă pentru prima oară la un protest organizat de Mișcarea Internațională pentru Solidaritate, un grup pro-palestinian, conform BBC. Armata a transmis că „investighează informațiile conform cărora un cetățean străin a fost ucis ca urmarea a unor gloanțe trase în zonă. Detaliile privind incidentul și circumstanțele în care persoana a fost lovită sunt încă analizate”.

Uciderea tinerei vine într-un context în care Israel și-a intensificat prezența militară și atacurile asupra Cisiordaniei, un teritoriu palestinian aflat sub ocupația militară a Israelului de aproape șase decenii. Armata israeliană a ucis cel puțin 690 de palestinieni în acest teritoriu, de la începutul noii campanii militare, conform Associated Press.

Citeşte şi: Un bărbat băut a bătut șase bărbaţi într-un magazin alimentar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS