2.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateANSVSA vrea să impună reţetă pentru cumpărarea de deparazitante de uz veterinar, din cauza părinţilor inconştienţi care îşi spală copii cu ele

ANSVSA vrea să impună reţetă pentru cumpărarea de deparazitante de uz veterinar, din cauza părinţilor inconştienţi care îşi spală copii cu ele

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară vrea să impună reţetă pentru cumpărarea de soluţii de deparazitare pentru oi, vaci și capre. S-a ajuns aici, după ce zeci de copii au fost spălați cu așa ceva și au ajuns la spital în stare gravă, informează Antena3.

Pentru ca asemenea cazuri să nu mai apară, ANSVSA vrea să modifice legea, astfel încât toate medicamentele folosite la deparazitarea oilor, vacilor, caprelor și a altor animale din gospodărie să nu se mai poată cumpăra la liber din farmaciile veterinare.

„Prin acest proiect, tot ceea ce înseamnă substanțele antiparazitare de tip concentrat, autorizate pentru animale se vor putea comercializa doar din depozitele specializate, iar cei care vor să achiziționeze vor putea doar în baza unei note de comandă semnată de un medic veterinar”, a declarat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.

Zeci de copii, spălaţi anul acesta cu soluţii de uz veterinar

Numai de la începutul anului, în România zeci de copii au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost spălați de rudele lor cu substanțe de uz veterinar.

„A apărut că urmare a utilizării defectuoase de anumiți proprietari, unde au fost situații grave. Și până acum se comercializau pe bază de rețete”, spune Gabriel Ciobanu, director DSV Iași.

Proiectul a fost finalizat și transmis la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru a fi informată Comisia Europeană. Ulterior, potrivit ANSVSA, ordinul va putea fi modificat și publicat în Monitorul Oficial.

„Vorbim de medicament cu uz strict veterinar, cu specii țintă. Animalele mari de fermă, ele au fost testate, se cunosc reacții adverse și la animale, dar organismele nu funcționează la fel. Nu au fost testate pe oameni”, explică Eusebiu Condurachi, medic veterinar.

Citeşte şi: Un eurodeputat polonez a decontat călătorii fictive în valoare de 203.000 euro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS