14 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn eurodeputat polonez a decontat călătorii fictive în valoare de 203.000 euro

Un eurodeputat polonez a decontat călătorii fictive în valoare de 203.000 euro

Publicația poloneză Gazeta Wyborcza a publicat un articol despre cum europarlamentarul Ryszard Czarnecki a fraudat Parlamentul European cu 203.000 euro pentru călătorii fictive făcute cu 18 vehicule: 14 autoturisme, două mopede, o motocicletă și un tractor.

Carburantul decontat ar fi fost suficient pentru a face de mai mult de cinci ori înconjurul Pământului, a calculat TVN24, prezentând detaliile surprinzătoare ale călătoriilor și mărturisirilor false ale eurodeputatului PiS în așa-numitul caz „Kilometrajul”.

Europarlamentarul a dat o adresă falsă de domiciliu, a inventat numere de înmatriculare şi oraşe unde a călători

Conform concluziilor anchetatorilor, în perioada 2009-2013, Ryszard Czarnecki ar fi depus 243 de cereri de rambursare a cheltuielilor de călătorie, în care a furnizat neadevăruri cu privire la călătoriile sale de afaceri.

El a dat o adresă falsă de domiciliu, a inventat numere de înmatriculare ale vehiculelor, a prezentat kilometrajul fictiv al acestora și a inventat orașele în care ar fi trebuit să călătorească. Când frauda a ieșit la iveală, Czarnecki a dat vina pe asistenții săi.

Numai lista călătoriilor fictive, facturate de Czarnecki în calitate de deputat european în timpul celui de-al doilea mandat al său în PE, ocupă 43 de pagini A4. Din 2009 până în 2013, lui i-au fost decontate 203.167 euro pentru 243 de călătorii, fiecare dus-întors. Doar pe trei tronsoane dintre cele mai frecvente (în Polonia, dar și Polonia-Bruxelles și Polonia-Strasbourg), politicianul trebuia să parcurgă 222.966 km, adică de cinci ori circumferința globului.

Una din ciudățeniile cazului este că Czarnecki și-a inventat reședința, punând-o la Jasło, un oraș cu care nu avea, de fapt, nici o legătură. „De ce Jaslo? Uitați-vă la harta Poloniei. Situat aproape de granița cu Slovacia, Jasło este unul dintre cele mai sudice orașe ale Poloniei. Prin urmare, cursele declarate din Jaslo aveau cei mai mulți kilometri”, scrie Gazeta Wyborcza.

Cu tractorul la Berlin

Una din cele mai picante descoperiri ale procurorilor este că printre vehiculele cu care ar fi călătorit politicianul polonez prin Europa se numără „un tractor Iveco Stralis, an de fabricație 2011, care a fost utilizat de Ryszard Czarnecki pentru deplasări de afaceri în perioada 29 august – 2 septembrie 2011, pe ruta Berlin – Łazy și Łazy – Szczecin”.

Concluziile procurorului arată că declarațiile pe care deputatul le-a prezentat pentru rambursarea cheltuielilor includeau numere de înmatriculare alese la întâmplare sau chiar inventate.

„Cel care le-a pus în documente trebuie să fi contat pe faptul că nimeni nu le verifică. În caz contrar, este imposibil să se explice astfel de absurdități, cum ar fi călătoriile de toamnă și iarnă prin Polonia și Europa pe mopede sau cu o mașină decapotabilă Fiat Punto casată”, concluzionează ziarul polonez.

Citește şi: A fost inventat plasturele care monitorizează starea de sănătate prin analiza transpiraţiei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS