Dunărea a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: puțin peste 2.100 de mc/s, în condițiile în care media multianuală a lunii septembrie este aproape dublă. Debitele mici au adus și probleme de navigație pe fluviu, unde sunt în continuare praguri de nisip. Dar cea mai mare problemă este o producție de energie scăzută, la Porțile de Fier I și II, la aproape o treime din capacitatea maximă a celor două hidrocentrale.
Deși a plouat în ultimele zile, precipitațiile sunt prea puține ca să influențeze nivelul Dunării. Așa că debitul de astăzi a fost cel mai mic din ultimii doi ani.
„Nivelul și debitul Dunării la intrarea în țară a fost înregistrat la valoarea de 2.100 mc/s, o valoare destul de mică, dacă avem în vedere că valoarea normală a lunii septembrie este de 3.800 mc/s“, a transmis ABA Jiu.
Scăderea drastică a producției de energie la Porțile de Fier I și II
Debite reduse s-au înregistrat toată vara și au ca efect și scăderea drastică a producției de energie la Porțile de Fier I și II, care au produs astăzi doar o treime din energia pe care ar fi putut să o producă la un debit normal, de 6.000 de mc/s.
Din cauza debitelor mici, pe fluviu apar și praguri de nisip, în care navele pot eșua. Autoritățile au emis avertizări pentru navigatori.
Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cei care vor treacă în Bulgaria cu feribotul că activitatea acestuia este suspendată temporar la punctul de trecere Oryahovo-Bechet, din cauza nivelului scăzut al fluviului.
Citeşte şi: Mircea Geoană: Voi fi cel mai pro-business preşedinte din istoria României