25.6 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrenurile de mare viteză din Japonia ar putea circula fără mecanic de locomotivă 

Trenurile de mare viteză din Japonia ar putea circula fără mecanic de locomotivă 

East Japan Railway (JR East) a anuţat că celebrele trenuri de mare viteză japoneze Shinkansen ar putea călători fără mecanic în termen de zece ani, potrivit agenției AFP.

JR East, care anticipează declinul demografic și deficitul de forță de muncă, a declarat marți că din 2028 va testa trenuri pe un anumit traseu în care majoritatea sarcinilor mecanicului vor fi automatizate, dar în care mecanicul va rămâne la bord.

Compania speră apoi, din 2029, să implementeze trenuri complet automatizate pe o mică secțiune de cale ferată ieșită din uz, înainte de a lansa o linie 100% fără mecanic de locomotivă între Tokyo și Niigata la mijlocul anilor 2030.

„Prin dezvoltarea conducerii fără mecanic și prin eficientizarea și sustenabilitatea gestionării sistemelor feroviare, ne vom adapta la schimbările societale, cum ar fi declinul demografic și reformele în modul de lucru al oamenilor”, a declarat compania într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al JR East a declarat miercuri pentru AFP că principala motivație din spatele acestui proiect a fost, de asemenea, „nevoia de a inova în mod constant în domeniul tehnologiei feroviare, care ar putea ajuta apoi la rezolvarea deficitului de forță de muncă și a altor probleme”.

Trenurile Shinkansen pot depăși 300 km/h pe anumite alte rute

Pe linia pe care este prevăzută automatizarea, trenurile Shinkansen ating viteze de 275 km/h, dar pot depăși 300 km/h pe anumite alte rute.

Japonia, a cărei populație îmbătrânește și scade, se confruntă deja cu un deficit de forță de muncă în multe sectoare.

Conform cifrelor guvernului japonez publicate în 2023, peste 10% din populație are în prezent peste 80 de ani, iar aproape 30% are peste 65 de ani.

Citeşte şi: Gorj: Microbuz pentru transportul elevilor, implicat într-un accident rutier la Bâlteni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS