17.3 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCare dintre statele UE au introdus controale la frontieră

Care dintre statele UE au introdus controale la frontieră

Creșterea numărului de migranți sosiți legal și ilegal pe teritoriile statelor din Uniunea Europeană a determinat unele țări să reintroducă temporar controalele la frontieră în ceea ce este în mod normal zona largă de liberă circulație – zona Schengen.

Normele Schengen permit acest lucru „în ultimă instanță” pentru a evita amenințările grave la adresa securității interne sau a ordinii publice, notează Reuters.

Austria are controale la frontiera cu Slovacia și Republica Cehă

Austria are controale la frontiera cu Slovacia și Republica Cehă, care expiră la 15 octombrie, iar cu Slovenia și Ungaria până la 11 noiembrie. Oficialii au declarat că au luat această decizie ca urmare a presiunii asupra sistemului de primire a solicitanților de azil, precum și preocupările legate de securitate, exacerbate de grupările teroriste și rețelele criminale legate de războiul din Ucraina.

Danemarca a impus controale asupra tranzitului terestru și maritim dinspre Germania

Danemarca a impus controale asupra tranzitului terestru și maritim dinspre Germania până la 11 noiembrie, invocând amenințările teroriste legate de războiul din Gaza și profanarea Coranului în 2023, precum și riscurile de spionaj rusesc.

Franța, controale la frontierele sale cu țările Schengen până la 31 octombrie

Franța, la rândul său, vorbește despre presiunea asupra sistemului de primire și amenințările teroriste ca motive pentru reintroducerea controalelor la frontierele sale cu țările Schengen, care vor dura până la 31 octombrie.

Germania se alătură țărilor care introduc controale la granițe

Germania intenționează să introducă controale mai stricte la toate frontierele sale terestre la 16 septembrie, pentru o perioadă de șase luni. Guvernul de la Berlin a anunțat anul trecut controale mai stricte la frontierele sale terestre cu Polonia, Cehia, Elveția și Austria. În acest fel, autoritățile germane ar fi returnat 30.000 de migranți începând din octombrie 2023.

Controale la frontiera Italiei cu Slovenia

Controalele la frontiera Italiei cu Slovenia ar trebui să dureze până la 18 decembrie, după ce Roma a semnalat riscul ca teroriștii să se ascundă printre migranții aflați în tranzit pe ruta balcanică. În plus, pentru Guvernul de la Roma primează preocupările legate de războiul din Ucraina și potențialele violențe legate de președinția italiană a G7.

Norvegia a restabilit controalele la frontieră în porturile cu legături de feribot către spațiul Schengen

Norvegia, care nu este membră a UE, dar face parte din spațiul Schengen, a restabilit controalele la frontieră în porturile cu legături de feribot către spațiul Schengen până la 11 noiembrie, invocând operațiuni ale serviciilor secrete rusești care amenință exporturile norvegiene de gaze sau sprijinul militar pentru Ucraina.

Slovenia care a instituit controale la frontierele cu Croația și Ungaria

Pe lista statelor Schengen care au reintrodus controalele la graniță se numără și Slovenia care a instituit controale la frontierele cu Croația și Ungaria până la 21 decembrie, invocând deteriorarea situației de securitate în Orientul Mijlociu și Ucraina, amenințarea ridicată a terorismului și criminalitatea organizată în Balcanii de Vest.

Citește şi: MAE: Avertizare pentru românii care călătoresc în Germania

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS