14.5 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEpavele unor nave naziste, scufundate Dunăre, au ieşit la iveală din cauza secetei

Epavele unor nave naziste, scufundate Dunăre, au ieşit la iveală din cauza secetei

Epavele unor nave naziste încărcate cu explozibili, scufundate în fluviu în al Doilea Război Mondial, au ieşit acum la iveală pe malul românesc al Dunării. Nivelul fluviului a scăzut la jumătate din cauza secetei.   

În dreptul oraşului-port Prahovo din Serbia, epavele a peste 20 de nave naziste ies din apele Dunării. Fac parte dintr-o flotă de 144 de ambarcaţiuni din al Doilea Război Mondial. Armata germană le-a scufundat ca să nu încapă pe mâinile sovieticilor. 

Epavele pot îngreuna traficul fluvial

O astfel de epavă datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi care a apărut în urma scăderii nivelului de apă din Dunăre. Aceste nave pot îngreuna traficul fluvial şi reprezintă un adevărat pericol pentru navigaţie, pentru că multe dintre ele au muniţie neexplodată la bord, potrivit observatornews.ro.

Marinarii trebuie să fie atenţi şi la limbile de nisip apărute din loc în loc din cauza secetei. Autorităţile din Serbia încearcă să mai adâncească albia Dunării pentru a salva traficul, dar debitul scăzut al fluviului îngreunează circulaţia navelor. „Sunt anumite locuri prin care navele nu mai pot circula. De când pescuiesc, şi sunt undeva la 40 şi ceva de ani, în zona asta aşa scăzută nu am văzut-o niciodată”. 

În ultimii ani, guvernul din Serbia a vrut să scoată de mai multe ori din Dunăre epavele navelor din al doilea război mondial, dar operaţiunea s-a dovedit prea scumpă. Ultimul plan, scris acum doi ani, evalua bugetul necesar la aproape 32 de milioane de euro. 

Citeşte şi: Doi bărbați care aveau ordine de protecție unul împotriva celuilalt, prinși la furat împreună

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS