14.5 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucrătorii Boeing vor face grevă, deoarece creșterea salariului cu 25% a fost respinsă

Lucrătorii Boeing vor face grevă, deoarece creșterea salariului cu 25% a fost respinsă

Lucrătorii Boeing urmează să intre în grevă după ce au respins un acord provizoriu între sindicat și producătorul de avioane. Acordul includea o creștere a salariului cu 25%.

Peste 30.000 de muncitori – care produc avioane, inclusiv 737 Max și 777 în zonele Seattle și Portland – sunt pregătiți să-și dea jos uneltele de la miezul nopții, ora Pacificului (0700 GMT), vineri.
Retragerea este un alt eșec pentru companie, care se confruntă cu pierderi financiare din ce în ce mai mari, în timp ce se luptă să-și repare reputația după o serie de probleme de siguranță, inclusiv două accidente mortale.
Este, de asemenea, o lovitură majoră pentru noul director executiv al Boeing, Kelly Ortberg, care a fost numit luna trecută cu misiunea de a schimba afacerea.

Aproape 95% dintre membrii de sindicat care au votat în buletinul de vot au respins acordul de salarizare.
„Membrii noștri au vorbit tare și clar în această seară”, a declarat Jon Holden, președintele Asociației Internaționale a Mașinilor și Lucrătorilor din Aeronautică, District 751.
„Lovim la miezul nopții”, a adăugat el, potrivit BBC.

Ce prevedea acordul provizoriu

La începutul acestei săptămâni, reprezentanții sindicatelor i-au sfătuit pe membri să susțină acordul provizoriu.

Pe lângă o creștere a salariului cu 25% pe parcursul a patru ani, acordul preliminar pe care l-au respins muncitorii includea angajamentul Boeing de a construi următorul său avion comercial în zona Seattle, dacă proiectul a început pe durata contractului.
Sindicatul a vizat inițial o serie de îmbunătățiri la pachetele lucrătorilor, inclusiv o creștere a salariului cu 40%.
Ortberg a făcut o ultimă pledoarie lucrătorilor înainte de vot, avertizând că o grevă ar pune în pericol „recuperarea companiei”.

Problemele Boeing

Actualul contract dintre Boeing și sindicate a fost încheiat în 2008, după o grevă de opt săptămâni.
În 2014, cele două părți au convenit să prelungească acordul, care urmează să expire joi la miezul nopții.
„Nu este niciodată un moment bun pentru o grevă, cel puțin din perspectiva managementului, situația actuală o face și mai problematică”, a declarat Greg Waldron, redactor general pentru Asia la site-ul de știri din aviație FlightGlobal.
„Totuși, o mare parte va depinde de cât va dura greva. Directorii generali ai companiilor aeriene vor urmări acest lucru îndeaproape”, a adăugat Waldon.

În iulie, Boeing a acceptat să pledeze vinovat pentru o acuzație de fraudă și o amendă penală de aproape 244 de milioane de dolari (190 de milioane de lire sterline) în legătură cu prăbușirea fatală a două dintre avioanele sale 737 Max în urmă cu mai bine de cinci ani.
De asemenea, se confruntă cu alte procese și anchete după o explozie în aer, în ianuarie, a unui dop de ușă a unui avion al Alaska Airlines.
Pe lângă pierderile financiare tot mai mari, producătorul de avioane a fost nevoit să-și încetinească liniile de asamblare din cauza plafonului de producție 737 Max impus de Administrația Federală a Aviației din SUA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS