14.5 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNotar public, trimis în judecată pentru că a pus în executare un testament fals

Notar public, trimis în judecată pentru că a pus în executare un testament fals

Un notar public din Bihor şi două persoane fizice au fost trimise în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv instigare la aceste infracţiuni. Cei trei sunt acuzaţi că au acţionat împreună pentru a intra în posesia unei moşteniri în valoare de peste 1,8 milioane de lei, rămasă de pe urma decesului unei bătrân decedat în condiţii suspecte. Notarul este acuzat că, deşi a fost înștiințat că existau moştenitori legali ai bătrânului, a pus în aplicare un testament fără a se asigura că documentul este autentic şi a continuat să emită certificate de moştenitori chiar şi după ce moştenitorii legali au contestat testamentul.

Notarul Lucia Doina Ochiş a fost trimisă în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Oradea din cadrul DNA pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi fals intelectual. Două persoane fizice, B.G.M şi B.S.D., au fost de asemenea deferite justiţiei, în acelaşi dosar, pentru instigare la de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi uz de fals.

A validat un testament olograf fără să verifice dacă îndeplinește condițiile legale de validitate

Ancheta procurorilor DNA a vizat modalitatea în care, în perioada 2019-2020, cele două persoane fizice inculpate în dosar au fost implicate în transmiterea, pe cale succesorală, a bunurilor aparţinând unei persoane de 87 de ani, decedată în condiţii suspecte în august 2019.

„În perioada 2019-2020, inculpata Ochiş Lucia Doina, în calitate de notar public, cunoscând caracterul fals al testamentului olograf furnizat de către cei doi inculpaţi persoane fizice, ar fi deschis procedura succesorală notarială privind masa succesorală rămasă după defunct, iar ulterior ar fi emis încheieri şi certificate de legatar/suplimentare de legatar în beneficiul inculpatei B.G.M. privind bunuri din moştenirea respectivă, a căror valoare însumată este de 1.854.867 lei.

În calitatea sa de notar public, inculpata Ochiş Lucia Doina, deşi avea obligaţia ca, anterior validării testamentului olograf, să verifice, pe baza unei expertize grafice, îndeplinirea tuturor condiţiilor legale de validitate ale testamentului olograf, şi anume scrierea, semnarea şi datarea de către testator a acestui înscris, nu a făcut acest lucru”, se arată în documentele anchetatorilor.

Notarul a emis certificat de moștenitor unui bărbat deși știa că acesta este acuzat de omor

Per parcursul investigaţiei, s-a constatat că notarul a continuat să emită certificate de moştenitor chiar şi după ce moştenitorii reali au contestat testamentul.

„În urma cercetărilor efectuate a reieşit faptul că, în cursul anului 2020, inculpata Ochiş Lucia Doina ar fi continuat să emită încheieri finale şi certificate de legatar către inculpata B.G.M. chiar şi după ce ar fi luat la cunoştinţă că existau moştenitori legali care contestau testamentul şi că inculpatul B.S.D. era cercetat de organele judiciare pentru infracţiunea de omor, în legătură cu decesul persoanei în vârstă de 87 de ani”, precizează DNA.

Cei trei inculpaţi sunt cercetaţi în libertate, iar dosarul va fi înscris pe rolul Curţii de Apel Oradea.

În acest dosar a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin celor doi inculpaţi persoane fizice, procurorii formulând propunere ca judecătorii să menţină măsura asiguratorie.

Citeşte şi: Dolj: O cățelușă a fost salvată dintr-o fântână. Polițiștii caută făptașii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS