Rata şomajului în rândul românilor până în 24 de ani a ajuns la cel mai mare nivel de până acum, peste 22%.
Datele Institutului Naţional de Statistică arată ca tinerii intră tot mai târziu pe piaţa muncii, în timp ce în jumătate dintre gospodăriile din România, adică peste 3,5 milioane, trăieşte un pensionar.
Datele Agenţiei Naţionale pentru ocuparea Forţei de muncă arată că, la sfârşitul lunii iulie, în România, erau puţin sub 20.000 de şomeri în rândul celor sub 25 de ani. Cei care aleg să stea acasă invocă lipsa oportunităților, salariile prea mici sau dorința de a se concentra pe dezvoltarea personală.
Șomeri tot mai mulți, alocația de șomaj mică
Potrivit celor care administrează platformele de angajare, cele mai multe posturi disponibile sunt pentru cei care au între 0 şi 2 ani de experiență.
Astfel tinerii aplică la şomaj. Un absolvent de liceu primeşte de la stat 330 de lei, iar un angajat cu experiență 660 de lei, la care se adaugă un procent în funcţie de vechime.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de muncă organizează cursuri de formare și consiliere profesională și le acorda prime şi stimulente celor care se angajează. Cu toate acestea, numărul şomerilor este tot mai mare.
În acelaşi timp, datele Institutului Naţional de Statistică arată că peste 45% dintre familiile din România au drept cap al gospodăriei un pensionar. Raportul dintre numărul mediu al pensionarilor şi cel al salariaţilor este de 8 la 10 și diferă în anumite judeţe. În anumite zone unde sunt mai mulţi pensionari decât salariaţi, cum ar fi Vaslui şi Teleroman, unde sunt 15 pensionari la 10 salariaṭi.
Citeşte şi: Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoarea care prăznuiește răstignirea Mântuitorului Iisus și sfârșitul verii