20.1 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopii şi tineri mutilaţi după ce îşi fac selfie-uri pe trenuri

Copii şi tineri mutilaţi după ce îşi fac selfie-uri pe trenuri

Numărul de cazuri de copii și adolescenți care s-au electrocutat pe vagoanele de tren este în creștere în 2024, atrage atenția Dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală.

Cel mai recent caz este al unui copil de 12 ani din județul Prahova care are arsuri pe 80% din suprafaţa corpului și se află în continuare în stare gravă, scrie Hotnews.

„A fost intubat, ventilat mecanic, ulterior reuşim să-i facem intervenţiile chirurgicale de grefare, în 12 septembrie s-a produs prima intervenţie de grefare, adică se înlocuieşte pielea care este arsă, cu piele sănătoasă, atât cât se poate, resursele lui sunt limitate, la 80% din suprafaţa corpului riscul de deces este destul de mare.

Arsurile sunt extrem de grave, producerea este dublă, atât prin arc electric, deci prin electrocuţie, cât şi prin flamă electrică, deci practic iau foc hainele, deci şi prin flacără, este un mecanism dublu.

În cazul celor care se urcă pe tren se produce o arsură la un voltaj foarte mare, o electrocuţie la 34.000 de volţi, uneori se soldează direct cu deces la locul faptei, rar se întâmplă ca pacienţii să trăiască şi să ajungă la spital, în final sunt arsuri foarte grave care necesită tratament îndelungat, de cel puţin două luni de spitalizare, dacă nu apar complicaţii, bineînţeles şi ulterior viaţa este altfel, rămân cu semne pe viaţă, ulterior chiar încă un an, doi ani este o muncă susţinută din partea lui şi a familiei pentru recuperare.

Din păcate, în fiecare an ne confruntăm cu un număr de pacienţi, care poate să fie în jur de 10 pacienţi pe an care ajung la noi cu astfel de arsuri, este trist pentru că un astfel de eveniment poate fi evitat uşor, nu este nevoie să ne urcăm pe tren, nu avem nevoie să ne urcăm pe vagoanele de tren indiferent dacă sunt pe o linie moartă sau nu, deasupra este un voltaj foarte mare, nu trebuie să atingem liniile electrice, să ne aflăm în apropierea lor pentru că se va produce un arc electric care va produce această nenorocire. Este ceva foarte grav care se poate evita”, a explicat Dr. Raluca Alexandru pentru News.ro.

Viaţă schimbată major după un asemenea eveniment tragic. Arsurile necesită intervenţii chirurgicale repetate iar îngrijirea specifică este una de durată.

„Majoritatea am reuşit să-i tratăm şi să ajungă acasă, dar ajung acasă cu o altă viaţă, sunt altfel, nu mai sunt cei care erau înainte, se schimbă totul, li se schimbă înfăţişarea, nu este faptul doar că trăieşte, ne bucurăm că trăiesc, reuşim să-i scăpăm şi să trăiască, la arsuri extrem de grave, de 60-80%, dar trebuie să se conştientizeze acest lucru, să nu se mai urce pe vagoanele de tren, este păcat de ei şi de familia lor.

Ceilalţi sunt la fel, tot la fel se întâmplă, se urcă pe vagoanele de tren, acelaşi lucru, arsuri grave, arsuri profunde, asta se produce, care necesită intervenţii chirurgicale repetate, nu sunt arsuri care să se vindece pe un simplu pansament.

Citeşte articolul integral AICI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS