19.6 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Ore critice în Galaţi: Hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii. Tabără de sinistrați la Slobozia Conachi

(VIDEO) Ore critice în Galaţi: Hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii. Tabără de sinistrați la Slobozia Conachi

Inundaţii în GalaţiPatru morţisute de persoane evacuate, mii de case avariate, 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise. Sunt efectele devastatoare ale ciclonului Boris care a lovit puternic România, provocând inundaţii istorice în nordul Moldovei. 

Peste 250 de oameni au fost salvaţi de pompieri din casele inundate, unii la limită. Alţii s-au urcat pe acoperişuri şi au strigat disperaţi după ajutor. 12 localităţi au fost acoperite aproape în totalitate de ape. Iar pericolul nu a trecut, pentru că hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii până astăzi, la ora 14.00. 

Inundații Galați – tabără de sinistrați

UPDATE 9:16 – Marcel Ciolacu va ajunge în scurt timp la tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi. Premierul, împreună cu miniștrii Apărării, de Interne și Mediului au mers de sâmbătă la Slobozia Conachi, localitate din Galați grav afectată de inundații.

Aceștia au avut o celulă de criză la Consiliul Județan Galați, unde s-au luat mai multe decizii pentru a-i ajuta pe sinistrați.

Sâmbătă după-amiaza, la Galați a ajuns și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

UPDATE 8:37 – Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a convocat Comandamentul Energetic pentru duminică dimineața în scopul rezolvării situației de la Galați. „Am convocat pentru mâine dimineață (duminică dimineața – n.r.) Comandamentul Energetic cu toți cei implicați în rezolvarea situației de la Galați”, a anunțat Sebastian Burduja în timpul nopții. 

În timpul nopții de sâmbătă spre duminică, echipele de intervenție au reușit realimentarea cu energie electrică a localităților Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Cuca si Plevna.

Drumuri naționale închise

UPDATE ora 8:20 – Trei drumuri naționale din județele Vaslui și Galați sunt închise circulației, duminică dimineața, din cauza inundațiilor, transmite Centrul Infotrafic. Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, duminică dimineața traficul rutier este oprit pe pe DN 25, între localitățile Vameș și Piscu, și pe DN 26, între localitățile Rogojeni și Gănești și între localitățile Chiraftei și Măstăcan, (rută ocolitoare DJ 242 Foltești – Fârțănești – Cuca – Vârlezi), în județul Galați. De asemenea, sunt închise și nouă tronsoane de drumuri județene din Galați.

UPDATE ora 8:00 -Reprezentanții Apelor Române au realizat o breșă controlată în digul de protecție situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localității Indepenendența, pentru ca apele de pe acest râu și râul Suhurlui, cantonate în Pechea și Slobozia Conachi se fie dirijate în Siret.

Potrivit Apelor Române, această breșă controlată favorizează scurgerea mai rapidă a apelor de pe râul Geru și râul Suhurlui (afluent al acestuia), cantonate în zona localităților Pechea și Slobozia Conachi.

Apele sunt dirijate astfel controlat în cursul de apă Siret. Breșa controlată a fost realizată conform prevederilor Regulamentului pentru gestionarea Situațiilor de urgență generate de inundații cu aprobarea Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență convocat în regim de urgență.

Ore critice în Galaţi. Este în continuare cod roşu de inundaţii

La mai bine de 24 de ore de la declanşarea prăpădului în Galaţi, pericolul nu a trecut. Chiar dacă ploile s-au oprit, este în continuare cod roşu de inundaţii, iar în Slobozia Conachi nivelul apei în loc să scadă, creşte de la o oră la alta. 

Aseară, salvatorii au intervenit în localitatea Pechea din judeţul Galaţi pentru a evacua 26 de persoane care iniţial au refuzat să părăsească zona afectată de inundaţii. 

Viitura a lovit în Galați la 4 ore după primul cod roșu

Meteorologii au emis prima avertizare cod roşu sâmbătă, după miezul nopţii. La patru ore distanţă a lovit şi viitura. În 12 localităţi din judeţul Galaţi, puhoaiele au venit cu o forţă greu de imaginat. Patru persoane din Pechea, Drăgușeni, Costache Negri şi Corod au fost luate pe sus din case sau curţi şi au fost găsite fără suflare

Următoarele coduri de vreme extremă au fost emise la 5.55 şi 08.10. În total, s-au înregistrat peste 150 de l/ mp. Practic a plouat în 12 ore cât pentru două luni. Oamenii au fost anunţaţi printr-un mesaj Ro alert să fie gata să evacueze locuinţele în orice moment.

Mulţi însă nu au mai reuşit să plece. Apa a ajuns la peste 1 metru şi jumătate în unele case, aşa că au aşteptat să vină salvatorii la ei. Sunt zeci de gospodării inundate, iar pompierii încearcă să meargă din casă în casă pentru a vedea ce oameni au nevoie de ajutor. Este o situaţie disperată. Oamenii au încercat sa traverseze zonele unde apa a a crescut foarte mult, însă au căzut în șanț.

271 de oameni, scoşi de pompieri cu barca sau pe braţe

Au fost peste 500 de apeluri la 112. Pompierii au dat dovadă de un curaj incredibil, aventurându-se pentru a-i salva pe cei care nu au apucat să fugă din calea apelor. 

De sus, dezastrul din Pechea s-a văzut cel mai bine. Pe o suprafaţă de câţiva kilometri, cât vezi cu ochii, sute de case sunt în apă. Pe DN25, spre localitatea Piscu şi Tudor Valdimirescu, şoferii surprinşi de viitură s-au suit pe maşinile înconjurate de apă. Au stat cu orele acolo până au fost şi ei coborâţi în siguranţă. 

În localitatea Slobozia Conachi, o familie a fost prinsă cinci ore în casa inundată. „Viitura a venit direct, nu am avut timp de nimic. Eu am reuşit să găsesc un loc mai înalt, să nu fi lovit direct de apă, însă, părinţii mei au stat până la brâu în apă, stândcu capul lipit de tavan. Dacă deschdeam geamul, toată apa venea peste noi”, spune Alin, un localnic.

După ce au fost salvaţi, oamenii au încercat să îşi recupereze animalele sau din bunuri. 

Ambulanţă luată de viituri

În comuna Suhorului, podul din localitate a cedat sub presiunea apei acumulate. La fel şi două baraje, care au inundat terenurile agricole din zonă. 

Până şi salvatorii au avut nevoie de ajutor. O ambulanţă care se pregătea să acorde sprijin oamenilor din zonele afectate, a fost luată de apele învolburate şi plimbată pe un câmp. Din fericire, echipajul medical a fost salvat la timp.   

Peste 400 de tone de alimente, construcţii modulare, grupuri sanitare, pături, perne și saltele din rezervele de stat voar ajunge în Galați. În localităţile Slobozia Conachi şi Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale caror locuinţe sunt grav afectate de inundaţii.

Ploile devastatoare au fost provocate de Ciclonul Boris

„Respnsabil pentru ploile din ultimele 24 ore este un ciclon de origine mediteraneană care a afectat la început țările din Europa Centrală și apoi a afectat spațiul țării noastre”, declarat Oana Catrina, meteorolog.

Singura veste bună pe care au primit-o oamenii din localităţile afectate vine din partea meteorologilor. Ploile se mută în vestul ţării şi nu vor mai avea aceeasi intensitate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS