17.5 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVeniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta 22 de miliarde de euro

Veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta 22 de miliarde de euro

Veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta nivelul record de 22 de miliarde de euro (24,48 miliarde de dolari), a anunţat luni ministrul de resort, Olga Kefalogianni, la o conferinţă de presă, transmite Reuters.

În 2023, Grecia a înregistrat venituri din turism de 20,6 de miliarde de euro iar datele de până acum indică că 2024 va fi un alt an bun pentru turism, a declarat oficialul elen. Aceasta a adăugat: „Grecia este în top 10 al celor mai populare destinaţii turistice din lume. Putem fi încrezători că veniturile ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro”.

Turismul este unul din motoarele principale ale economiei elene

Turismul este unul din motoarele principale ale economiei elene, dar ţara se confruntă cu un deficit de locuinţe. Acest deficit a determinat autorităţile să anunţe luna aceasta că vor oferi scutiri de taxe timp de trei ani acelor proprietari de locuinţe care îşi convertesc contractele de închiriere pe termen scurt în contract pe termen lung, în ideea de a contracara închirierea de locuinţe în scop turistic şi a răspunde de lipsa spaţiilor de locuit.

Boom-ul închirierilor de locuinţe pe termen scurt a forţat edilii din unele dintre cele mai importante destinaţii turistice din Europa, precum Insulele Canare din Spania, Berlin şi Florenţa, să introducă restricţii cu privire la astfel de închirieri pe termen scurt.

Prezentând detaliile planului, Kefalogianni a explicat că interzicerea noilor licenţe pentru închirieri pe termen scurt în trei districte din central Atenei ar putea fi extinsă dincolo de termenul iniţial de un an. Interdicţia intră în vigoare la 1 ianuarie 2025.

„Am descoperit că cei care se ocupă de închirieri pe termen scurt operează oarecum ca hotelurile, în timp ce există o presiune imensă în societate”, le-a sus jurnaliştilor ministrul Turismului.

Grecia caută să găsească un echilibru între o industrie profitabilă, stimulată de platformele online

Ca multe alte populare destinaţii turistice europene, Grecia caută să găsească un echilibru între o industrie profitabilă, stimulată de platformele online, cum ar fi Airbnb, cu necesităţile localnicilor, afectaţi de lipsa locuinţelor.

O taxă zilnică pentru închirierile pe termen scurt, care ajută ţara să facă faţă impactului dezastrelor naturale, va fi majorată de la 1,5 euro la opt euro, în perioada aprilie-octombrie, a anunţat ministrul de Finanţe Kostis Hatzidakis. Pentru lunile de iarnă taxa va creşte de la 0,5 euro la doi euro.

În 8 septembrie, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat că Grecia le va percepe o taxă de 20 de euro pasagerilor navelor de croazieră care fac escală pe celebrele insule Mykonos şi Santorini, în timpul verii. Taxa va intra în vigoare anul viitor, a precizat luni Kefalogianni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS