3.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) „Catastrofă”. Inundațiile mortale au lovit Europa Centrală și de Est

(VIDEO) „Catastrofă”. Inundațiile mortale au lovit Europa Centrală și de Est

-

Un pompier a murit în timpul unei intervenții de salvare în Austria și o persoană s-a înecat în Polonia. Ploile torenţiale cauzate de furtuna Boris continuau să facă ravagii în Europa Centrală și de Est.

În România, cinci persoane au murit, în timp ce mai multe rămân nedescoperite în Cehia.
Provincia austriacă din jurul Vienei a fost declarată zonă de dezastru, liderii săi vorbind despre „o situație extremă fără precedent”.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat starea de dezastru natural. Unele dintre cele mai grave precipitații au fost în Republica Cehă, unde unele zone au înregistrat aproximativ trei luni de ploaie în doar trei zile.

Evacuările sunt în curs și patru persoane rămân date dispărute – trei într-o mașină care a dispărut într-un râu din Moravia de Nord și un bărbat care a fost aruncat într-un pârâu inundat din Moravia de Sud.

Marek Joch, un locuitor al orașului Lipov, în sud-est, a spus că orașul a fost „închis din toate părțile” și „următorul val” al inundațiilor încă urmează să vină.
„Acum toată lumea încearcă să curețe cât mai repede posibil pentru a preveni alte scurgeri mari din râu. Din păcate, nimeni nu știe când se va retrage apa.
„Trebuie să supraviețuim până marți, acesta nu este sfârșitul.”
Jesenik, un oraș situat în munții Jeseniky, este descris ca fiind complet închis, cu drumuri și linii de cale ferată sub apă.

Aproximativ 17.000 de oameni din zona Kłodzko sunt fără curent, iar conexiunile de internet și de telefonie mobilă sunt întrerupte.

Câteva zeci de polițiști și pompieri din Praga au fost chemați pentru a salva un bărbat care a mers să înoate în Vltava inundată duminică la ora 7 dimineața.
Sâmbătă, poliția din Moravia de Nord a fost chemată după ce trei bărbați au fost văzuți mergând în râul inundat Odra pe paddleboards.

Slobozia Conachi, un sat distrus de ape

Primarul din Slobozia Conachi, un sat din sud-estul României, regiunea Galaţi, a declarat că 700 de case au fost inundate.

„Aceasta este o catastrofă de proporții epice”, a spus Emil Dragomir.
Patru oameni au fost uciși sâmbătă la Galați, iar un al cincilea deces a fost confirmat duminică, potrivit BBC.

În Austria, guvernatorul Johanna Mikl-Leitner a declarat că un pompier a murit în timp ce pompa o pivniță inundată. Ea a spus că întreaga provincie Austria Inferioară a fost declarată zonă de catastrofă.

Mai multe trenuri au fost anulate, părți din metroul din Viena au fost închise și cel puțin o autostradă a fost inundată.

Dezastru și-n Austria

Într-o postare pe X, cancelarul austriei Karl Nehammer a spus că situația furtunii s-a „înrăutățit” și este „foarte gravă”. În orașul polonez Stronie Slaskie, un baraj a fost spart, eliberând un torent de apă care a distrus cel puțin o casă, a anunțat Institutul de Meteorologie și Gospodărirea Apelor.
În același oraș s-a prăbușit un pod, canalizând apa pe străzi.

„Soldații care sprijină populația locală sunt tăiați de la drumul lor terestre înapoi”, a declarat Ministerul Polonez al Apărării.

„Mulți rezidenți trebuie să fie evacuați de pe acoperișurile caselor lor.”

În Glucholazy, în sud-vest, primarul orașului a spus că râul local și-a revărsat malurile și a inundat orașul.

O locuitoare a orașului, Zofia Owsiaka, a spus că toată lumea era „speriată” și părea să nu existe „nicio speranță ca ploaia să se oprească”.

Boris a făcut dezastru și-n Polonia

În Cracovia, al doilea oraș ca mărime al Poloniei, locuitorilor li s-au oferit saci de nisip pentru protecția împotriva inundațiilor.

Vorbind din orașul Klodzko, una dintre zonele cele mai afectate, Tusk a spus că 1600 de persoane din district au fost evacuate.

Un total de 17.000 de oameni din zonă sunt fără curent electric, a spus el, iar în unele părți legăturile cu sateliții Starlink sunt folosite pentru a menține semnalul telefonului mobil și conexiunile la internet.
El a adăugat că un elicopter a fost trimis pentru a ajuta la eforturile de salvare în capitala regională Wroclaw.
Duminică, primarul din Klodzko a anunțat că orașul său a „pierdut bătălia” împotriva inundațiilor și că situația a devenit „critică”.

De ce a fost furtuna Boris atât de devastatoare?

Furtuna Boris a adus deja cantități extreme de ploaie în centrul și estul Europei, fiind prognozate mai multe averse până cel puțin la sfârșitul lunii.

Furtuna a fost atât de devastatoare din două motive.

În primul rând, aerul rece din nord s-a amestecat cu umiditatea extrasă din apele neobișnuit de calde ale Mării Mediterane și ale Mării Negre.

În al doilea rând, o zonă de presiune scăzută a fost blocată într-un model meteorologic blocat, ceea ce înseamnă că este prinsă între presiunea ridicată atât spre vest, cât și spre est.

În urma inundațiilor extreme din 2021, World Weather Attribution Network a concluzionat că încălzirea climei înseamnă că probabilitatea și intensitatea unor astfel de evenimente în Europa creșteau.

Citește și: Festivalul CONNECT aduce în Craiova dans contemporan din România și din lume

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

CEO îşi face parc fotovoltaic pe depozitul de zgură...

Complexul Energetic Oltenia - S.E. IȘALNIȚA urmează să amenajeze...

ȘTIRI GdS