Zone ale Europei au fost lovite de vremea extremă mortală. Râurile amenință să-și spargă malurile în Europa centrală în urma ploilor torenţiale. Incendiile de pădure se răspândesc în Portugalia.
Șapte persoane au murit acum în incendiile din Portugalia de duminică, inclusiv trei pompieri, al căror vehicul a izbucnit în flăcări marți. Cel puțin 17 au fost uciși în ceea ce autoritățile au numit cele mai grave inundații care au lovit Europa Centrală și de Est în ultimele decenii.
Primarul orașului Nysa din Polonia a ordonat evacuarea tuturor celor 44.000 de locuitori, deoarece nivelul apei din râul orașului a crescut și a amenințat că va trimite mai multe inundații prin cartierele sale.
Grzegorz Grochowski de la Nysa a povestit cum salvatorii și locuitorii au transportat saci de nisip până la malul râului, lucrând toată noaptea până la primele ore ale dimineții de marți pentru a se asigura că nu și-a spart malurile.
„Acolo a fost un lanț uman, oamenii își transmiteau saci de nisip unul altuia”, a declarat Grochowski pentru Reuters. „Elicopterul transporta și nisip în saci mari și l-au aruncat pentru a forța zidul pe tot parcursul nopții, până în jurul orei 4 sau 5 dimineața.”
Pacienții, inclusiv femeile însărcinate, au fost evacuați din spitalul orașului după ce inundațiile au forțat să se închidă înainte ca toți locuitorii din Nysa să li se spună să plece. Rămân doar salvatorii și cei care încearcă să oprească debitul din râu.
Se așteaptă ca ploile să se calmeze până marți, dar oficialii au avertizat că nivelul apei din râuri rămâne periculos de ridicat și riscă să inunde zonele urbane joase.
Italia, măturată de precipitații
Cele mai abundente ploi s-au mutat în părți din nordul și estul Italiei, unde marți este în vigoare o avertizare portocalie de precipitații.
De-a lungul graniței Poloniei cu Cehia, serviciile de urgență au efectuat mai multe salvări cu elicopterul în orașul Ladek Zdrój, după ce rezidenții au rămas blocați în casele lor.
Inundațiile de acolo au început în sfârșit să se retragă după ce zile de ploaie au cauzat pagube mari satelor rurale. În orașul Jesenik, locuitorii mai obișnuiți să primească vizitatorii în faimoasele sale stațiuni balneare s-au luptat cu torenții de apă murdară.
Inundațiile au afectat lățimea graniței ceho-polone, întinzându-se până în orașul Ostrava, unde mii de locuitori au rămas luni fără apă caldă. Operatorii centralei termice principale din regiune au ordonat oprirea completă.
Incendiile forțează închiderea autostrăzilor în Portugalia
Incendiile din Portugalia au forțat autoritățile să închidă autostrăzi și drumuri, perturbând călătoriile în toată țara, a declarat marți Ministerul de Interne.
Incendiile din apropierea a șase autostrăzi le-au forțat să se închidă, a spus ministerul, inclusiv principala legătură a țării între capitala Lisabona și al doilea oraș ca mărime, Porto. În total, 19 drumuri mari au fost întrerupte din cauza apropierii lor de flăcări.
Peste 5.000 de pompieri se luptă marți cu incendiile de vegetație, deoarece aproape două duzini de incendii rurale mari sunt active în toată țara, a declarat Agenția de Protecție Civilă din Portugalia.
Civilii au fost evacuați din casele lor, iar școlile au fost, de asemenea, închise în unele zone, a raportat marți CNN Portugalia. O mare parte din țară rămâne în alertă galbenă pentru risc de incendiu.
Zone uriașe de fum de la incendiile de vegetație pot fi văzute din spațiu, a anunțat marți Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT).
Un purtător de cuvânt al Protecției Civile din Portugalia a declarat că vremea împiedică eforturile de stingere a incendiilor, deoarece umiditatea peste noapte a rămas scăzută. Pompierii se bazează, de obicei, pe temperaturi mai scăzute pe timp de noapte și pe umiditate mai mare pentru a-i ajuta să lupte împotriva incendiilor, dar condițiile de vreme uscată au făcut ca incendiile să se extindă și mai mult.
Citește și: Atenționare de călătorie în Ungaria