Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi fonduri de 10 miliarde de euro pentru țările membre care se luptă cu inundațiile provocate de furtuna Boris.
Numărul morților după furtuna care a lovit Europa Centrală și de Est săptămâna trecută a crescut la 24, iar unele zone sunt încă amenințate de creșterea apelor.
Von der Leyen a vorbit în orașul polonez Wroclaw alături de liderii a patru țări din regiunea afectată de inundații.
„Pentru mine, pe de o parte, a fost sfâșietor să văd distrugerea și devastarea provocate de inundații. Dar trebuie să spun că, pe de altă parte, a fost încântător să văd solidaritatea enormă dintre oamenii din țările voastre”, a spus ea.
Von der Leyen a spus că Uniunea Europeană are două surse. Fondurile de coeziune și fondul de solidaritate, pe care le-ar putea folosi pentru a „ajuta cu finanțare pentru repararea și reconstrucția” daunelor.
„La prima vedere, 10 miliarde de euro sunt posibil de mobilizat din fondurile de coeziune pentru țările afectate. Aceasta este o reacție de urgență acum”, a spus ea. Fondurile de coeziune necesită de obicei cofinanțare din partea statelor membre, dar în acest caz von der Leyen a spus că ar fi „100% bani europeni, fără cofinanțare”.
„Sunt vremuri extraordinare, iar vremurile extraordinare au nevoie de măsuri extraordinare”.
Vântul puternic și ploile abundente au lovit regiunea săptămâna trecută, ucigând:
- cinci persoane în Austria,
- șapte în Polonia,
- șapte în România,
- cinci în Cehia.
„A distrus totul”
În unele locuri, apa „a distrus literalmente totul. Peisajul este așa după un război, mai degrabă decât după o inundație”, a declarat joi ministrul polonez al infrastructurii Dariusz Klimczak reporterilor.
Șeful UE s-a întâlnit cu premierul polonez Donald Tusk, cu omologul său ceh Petr Fiala, cu Robert Fico din Slovacia și cu cancelarul austriac Karl Nehammer.
Tusk a spus că Polonia va primi jumătate din fondurile de coeziune anunțate de von der Leyen.
Fiala a spus la X că Cehia va primi două miliarde de euro, adăugând: „Este o veste bună”. „După inundațiile devastatoare, va trebui să reparăm poduri, drumuri, școli sau gări”, a spus el.
Cota Austriei va fi de 500 de milioane de euro, potrivit lui Nehammer.
„Mulțumesc lui Donald Tusk pentru inițiativă și Ursula von der Leyen pentru buna cooperare”, a spus el la X.
Nu era clar câți bani vor merge în Slovacia și în România, al căror prim-ministru nu a participat la discuțiile din Polonia, deoarece biroul său a spus că are o întâlnire a apărării. Discuțiile au avut loc la Wroclaw, un oraș istoric de 670.000 de locuitori din sud-vestul Poloniei, potrivit France 24.
Loviți de inundațiile devastatoare din 1997, locuitorii din Wroclaw au devenit din ce în ce mai îngrijorați pe măsură ce apele creșteau.
Saci de nisip peste tot
Joi, Tusk a avertizat „împotriva unei atmosfere de euforie nejustificată și ușurare… că ceea ce este mai rău a trecut în urmă”.
Dar Ewa Powazka, pensionară de 70 de ani din Wroclaw, a fost optimistă. „Peste tot sunt saci de nisip, ceva ce nu aveam în 1997. De data aceasta, orașul a început să se pregătească în urmă cu câteva zile”, a spus ea pentru AFP. „Sper să nu fie inundat”.
Mai multe orașe și sate poloneze au fost devastate de apele inundațiilor care au demolat case, au doborât poduri și au afectat puternic infrastructura rutieră și feroviară. În unele zone, locuitorii nu au apă potabilă și electricitate.
Inițiativele de finanțare de la nivel local au fost organizate în toată țara, pe măsură ce autoritățile încep să evalueze daunele care ar putea ajunge la sute de milioane de euro. Guvernul polonez spune că a deblocat 470 de milioane de euro din ajutoare directe pentru persoanele și localitățile afectate de inundații.
Austria a declarat că fondul său de ajutor în caz de dezastre va fi majorat la un miliard de euro pentru a ajuta victimele inundațiilor.
Inundațiile din Republica Cehă au dărâmat case, au perturbat traficul rutier și feroviar și au provocat pene de curent.
Citește și: Cum combină Primăria Craiova bulbii de flori în covoarele de flori ale oraşului