23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO decide în câteva zile dacă va asigura agent termic la iarnă în Craiova

CEO decide în câteva zile dacă va asigura agent termic la iarnă în Craiova

Complexul Energetic Oltenia (CEO) urmează să hotărască dacă dacă va asigura agent termic la iarnă în Craiova. În centrul atenției se află Electrocentrale Craiova SA, care traversează dificultăți financiare semnificative și nu dispune de resursele necesare. Se estimează că are nevoie de aproximativ 70 de milioane de euro pentru achiziționarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon (CO2), obligatorii pentru continuarea activității.

Din cauza acestor constrângeri financiare, Electrocentrale Craiova SA a solicitat un împrumut substanțial, cerând CEO să-i furnizeze un milion de certificate de CO2. Acest subiect crucial este inclus pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA) din cadrul CEO, programată pentru această lună. În cadrul acestei întâlniri, se va analiza și eventual aproba un proiect de Hotărâre care prevede „Aprobarea acordării de către Societatea Complex Energetic Oltenia SA a unui împrumut de 1.000.000 de certificate de CO2 către Societatea Electrocentrale Craiova SA, în condiții de piață, până la data de 1 septembrie 2025”.

Împrumut cu garanții

Hotărârea propune ca împrumutul să fie garantat prin diverse forme de garanții reale, constituite în favoarea CEO, oferind astfel o securizare a rambursării acestuia. Ședința AGEA este planificată pentru data de 28 septembrie. Decizia care va fi luată va avea un impact semnificativ asupra viitorului furnizării de agent termic și căldură în Craiova.

Electrocentrale Craiova SA este pusă în situația de a nu mai putea funcționa dacă nu reușește să achiziționeze certificatele de CO2 necesare conform normelor de reglementare. Aceasta înseamnă că, fără sprijinul oferit de CEO, compania riscă să nu mai poată furniza apă caldă și căldură locuitorilor orașului pe timpul iernii, lucru care ar putea afecta grav confortul și bunăstarea populației. În acest context, valoarea celor un milion de certificate de CO2 este estimată la aproximativ 70 de milioane de euro, sumă pe care Electrocentrale Craiova SA nu o poate acoperi în mod independent.

Din acest motiv, împrumutul solicitat devine o soluție vitală pentru ca societatea să își poată continua activitatea și să îndeplinească cerințele de mediu impuse de reglementările europene. Dacă acest împrumut nu va fi aprobat, riscul de oprire a activității Electrocentrale Craiova SA devine iminent, iar consecințele asupra orașului vor fi resimțite direct de către cetățeni. Astfel, decizia ce va fi luată în cadrul AGEA din 28 septembrie este așteptată cu mare interes, având în vedere că de ea depinde nu doar funcționarea unei companii strategice din domeniul energetic, ci și confortul termic al unei întregi comunități în sezonul rece. Rămâne de văzut dacă Complexul Energetic Oltenia va oferi sprijinul necesar și în ce condiții, pentru a preveni o eventuală criză a încălzirii în Craiova în iarna care se apropie.

Program de închidere

CEO este însă pe o pantă descendentă și se restructurează. Astfel, Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare. Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Închidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră. La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată.

Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027. Cariera Pinoasa care se va închide în 2030. Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. Chiar Cariera Minieră Jilț Sud ar fi trebuit să intre în rezervă de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Consultanță de 100.000 de lei pentru digitalizarea DSP Gorj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS