Poliția elvețiană a arestat mai multe persoane după folosirea pentru prima dată a controversatei capsule sinucigașe. Capsula controversată, cu aspect futurist, este concepută pentru a permite ocupantului său să se sinucidă.
Poliția din cantonul de nord Schaffhausen, la granița cu Germania, a declarat că așa-numita capsulă „Sarco” a fost desfășurată luni într-o pădure din municipalitatea Merishausen.
Procurorii din Schaffhausen au deschis urmăriri penale împotriva mai multor persoane pentru „inducerea și sprijinirea și favorizarea sinuciderii”, se arată într-un comunicat al poliției. Mai multe persoane au fost reținute, fără a oferi detalii despre ele sau despre decedat, potrivit CNN.
Moartea a fost descrisă ca fiind „pașnică, rapidă și demnă”
Un purtător de cuvânt al grupului din spatele capsulei, The Last Resort, a declarat că decedatul este o americancă de 64 de ani, care suferea de un sistem imunitar grav compromis.
Florian Willet, co-președintele The Last Resort, se numără printre cei patru deținuți, alături de un jurnalist olandez și doi elvețieni, a spus purtătorul de cuvânt. Willet a fost singura altă persoană prezentă când femeia și-a încheiat viața, a spus purtătorul de cuvânt.
Într-o declarație emisă de The Last Resort, Willet a descris moartea drept „pașnică, rapidă și demnă”.
Purtătorul de cuvânt al Last Resort a spus că femeia a trecut de evaluări psihiatrice înainte de a-și pune capăt vieții.
„Sarco”, capsula sinucigașă
Proiectat de-a lungul liniilor elegante și aerodinamice, „Sarco” provoacă moartea atunci când ocupantul său eliberează azot în interior, scăzând cantitatea de oxigen la niveluri letale. Este o creație a lui Philip Nitschke, un medic australian renumit pentru munca sa privind sinuciderea asistată încă din anii 1990.
Elveția a fost un magnet pentru susținătorii sinuciderii asistate datorită legilor care o fac legală acolo, iar The Last Resort spune că sfatul său juridic a fost că ar putea fi implementat.
Capsula a generat o atenție considerabilă în presă și discuții între autorități cu privire la dacă ar permite acest lucru.
Elisabeth Baume-Schneider, ministrul elvețian responsabil cu sănătatea, a declarat luni că aceastp capsula nu îndeplinește cerințele legii privind siguranța produselor și că utilizarea de azot nu este legal conformă.
Citește și: Râmnicu Vâlcea: Colectare gratuită a deşeurilor voluminoase