0.9 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEpopeea Piaţa Veche: Certificatul de urbanism nu e legal. Consilierii PNL atacă proiectul

Epopeea Piaţa Veche: Certificatul de urbanism nu e legal. Consilierii PNL atacă proiectul

Epopeea demolării halelor din Piaţa Veche pentru ridicarea complexului de box şi scrimă se complică. Inspectoratul de Stat în Construcţii a luat măsura neemiterii autorizaţiei de construire pentru proiectul Primăriei pentru că sunt probleme de legalitate în privinţa certificatului de urbanism. În acelaşi timp, consilierii locali din PNL se declară de partea societăţii civile şi spun că demersul pentru exproprieri este „nelegal” şi „abuziv”.

ISC: Certificatul de urbanism a fost emis cu nerespectarea prevederilor legale

În urma unui control, Inspectoratul Judeţean de Stat în Construcţii Dolj a constatat mai multe nereguli care anulează validitatea certificatului de urbanism. Astfel, inspectorii ISC transmit că: „în urma controlului s-a constatat că Certificatul de Urbanism nr. 1112 din 14.06.2024 a fost emis pentru mai multe imobile neidentificate cu număr cadastral, fără planuri cadastrale/topografice care să evidenţieze imobilele în cauză, fără să fie solicitată, în prealabil, întocmirea unei documentaţii de urbanism având ca scop reglementarea urbanistică omogenă, întrucât certificatul de urbanism a fost emis în temeiul mai multor documentaţii de urbanism, cu reglementări urbanistice distincte şi care nu pot fi respectate simultan”. Cu alte cuvinte, s-a încercat o struţo-cămilă urbanistică.

ISC mai spune că „scopul certificatului nu face referire la construcţiile existente pe teren şi nu a fost solicitată expertiză tehnică pentru lucrările de intervenţie la construcţiile existente”.

Grupul civic: Exproprierea încalcă legea din mai multe considerente

Grupul civic susţine că problema certificatului de urbanism este o nouă încălcare a legii în demersurile de expropriere.

„În ședința de Consiliu Local ce va avea loc joi 26.09.2024 va fi supus aprobării un proiect de hotărâre prin care vom cheltui circa doua milioane de euro pentru despăgubirile aferente terenurilor pe care primăria insistă cu construirea complexului sportiv scrimă și box. Asta deși, săptămâna trecută, aceeași primărie indicase proiectantului modificarea proiectului în sensul retragerii acestuia pe zona dinspre nord la aliniament cu clădirile existente, zona halelor urmând să rămână intactă. Nu știm ce anume a făcut ca primăria să se răzgândească din nou.

Poate faptul că certificatul de urbanism emis de însăși primărie a fost declarat de către Inspectoratul de Stat în Construcții ca fiind inutilizabil pentru autorizarea complexului sportiv pentru mai multe motive. Unul dintre motive îl reclamăm de ceva vreme și anume faptul că din punct de vedere urbanistic zona trebuie reglementată unitar. Acest lucru lipseşte, o spune ISC, iar fără aceasta însăși exproprierea încalcă legea, nu numai prin aprobarea fără majoritatea calificată solicitată de lege, dar și prin lipsa unei documentații de urbanism aprobată pentru acest proiect”, a transmis grupul Piaţa Veche.

Proiectul Primăriei nu primeşte autorizaţie

Drept urmare, certificatul de urbanism „a fost emis cu nerespectarea prevederilor legale şi a fost dispusă măsura neemiterii autorizaţiei de construire în baza certificatului de urbanism verificat”.
Aşadar, pionii primăriei sunt forţaţi la o mutare înapoi. Cu toate astea, municipalitatea supune deja votului aprobarea sumelor pentru exproprieri, anexând proiectului de hotărâre, de la o lună la alta, un raport de sute de pagini privind evaluarea proprietăţilor care fac parte din coridorul de expropriere.

O şedinţă care ar fi trebuit să fie fizică, dar e tot online

În şedinţa de Consiliu Local de astăzi, 26 septembrie, consilierii sunt invitaţi să îşi dea acordul pentru sumele propuse pentru exproprieri. Dacă proiectul trece, primăria are 90 de zile să facă plăţi de 2 milioane de euro, după care primarul poate emite dispoziţiile de expropriere.

Proiectul se va vota tot online, deşi primarul Craiovei spusese în şedinţa extraordinară din 5 septembrie că şedinţele se vor relua în format fizic, după ce fusese întrebat de consilierul Teodor Sas cât timp întâlnirile se vor mai desfăşura online. Se pare că primăria s-a răzgândit între timp.

Într-o conferinţă de presă organizată de PNL, Sas a criticat această nouă convocare la şedinţă online, care limitează participarea cetăţenilor: „Conform legii, cetăţenii pot participa la şedinţe, iar proiectul legat de Piaţa Veche este unul de interes, dar cu această modalitate de organizare oamenii nu se pot bucura de acest drept oferit de lege, să participe şi la finalul şedinţei să emită anumite opinii”.

„O hotărâre clar nelegală, care va fi cu siguranţă contestată în justiţie”

Florian Gătejescu a discutat problemele de legalitate ale hotărârii adoptate în şedinţa de luna trecută, care include procedurile de expropriere, pe care GdS le-a prezentat pe larg în această perioadă. Acesta a adus în discuţie obstinaţia Primăriei de a-şi urma demersurile „în ciuda discuţiilor cu societatea civilă”, considerând că întâlnirea autorităţilor cu grupul civic a fost doar o „simulare” de dialog. Gătejescu a afirmat că hotărârea adoptată cu un număr de voturi mai mic decât cel prevăzut de lege este „clar nelegală” şi „va fi cu siguranţă contestată în justiţie”.

„La nici o lună, primăria, în opinia noastră nelegal, doreşte deja să supună dezbaterii şi să fie votată exproprierea proprietăţilor şi plata în 90 de zile a sumelor.Considerăm că şi această hotărâre este abuzivă”, a mai spus Gătejescu.
Consilierii PNL spun că vor susţine demersurile societăţii civile pentru salvarea Pieţei Vechi.

Elefantul din Piaţa Veche şi şarpele boa

Analizând similitudinea formei complexului din Piaţa Veche cu şarpele boa care a înghiţit un elefant din povestea Micului Prinţ, grupul Piaţa Veche întreabă retoric ce a determinat municipalitatea „să tureze la maximum motoarele”, prin supunerea la vot a hotărârii care dă, practic, undă verde pentru emiterea dispoziţiilor de expropriere.

„Poate că tocmai faptul că o instituție a statului spune că nu putem avea un complex sportiv în Piața Veche fără studierea întregii zone a hotărât edilii noștri să tureze la maximum motoarele și să treacă cu buldozerele peste istoria orașului pentru a face loc unui șarpe boa care a înghițit ceva, nu știm ce, dar știm că ne costă 100 milioane. Șarpele boa, ne referim aici la complexul sportiv cu formă ciudată, poate foarte bine să-și ducă existența alături de alte obiective sportive din zona stadionului Oblemenco. unde sunt reglementări urbanistice special pentru amenajări sportive, dar unde primăria nu dorește să-l amplaseze. De ce? Ce a înghițit șarpele?”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS