Aproximativ 300 persoane care întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă s-au întâlnit, ieri, cu zeci de potențiali angajatori în cadrul târgului de locuri de muncă „Viitor Incluziv” organizat de Asociația Ateliere Fără Frontiere.
În prezent, România se confruntă cu o rată de angajabilitate scăzută în rândul persoanelor provenite din medii dezavantajate. Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2023, rata de ocupare a populației cu vârstă de muncă (15-64 ani) s-a situat la 63%, ceea ce reflectă o nevoie acută de sprijin pentru aceste grupuri vulnerabile.
Printre persoanele afectate, se numără:
- cele lipsite de experiență profesională,
- tinerii care părăsesc sistemul de protecție socială,
- cei care se confruntă cu discriminare din diverse motive. (șomaj de lungă durată, 45+, adicții, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuință).
Târgul „Viitor Incluziv”
Târgul „Viitor Incluziv” este o premieră la nivel național, adresându-se exclusiv persoanelor provenite din medii vulnerabile și angajatorilor incluzivi în vederea integrării pe piața muncii a tuturor persoanelor care nu și-au găsit încă un loc de muncă pe piața convențională. Candidații au beneficiat de:
- acces la oferte de muncă concrete în sectoare variate de activitate,
- posibilitatea de a discuta direct cu reprezentanții companiilor prezente,
- ghidare în alegerea unui loc de muncă potrivit,
- șansa de a face un prim pas spre o carieră într-un mediu care le susține dezvoltarea.
Târgul a fost o oportunitate pentru persoanele care provin din medii vulnerabile și cumulează multiple dificultăți de a întâlni angajatori din domenii precum curierat și logistică, retail alimentar (supermarket), producție industrială, HoReCa (fast-food, restaurante), retail îmbrăcăminte, încălțăminte, tâmplărie și producție de mobilă, panouri solare.
Citește și: O bombă americană a explodată pe un aeroport japonez