25.1 C
Craiova
marți, 8 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA început pelerinajul Sfintei Parascheva la Iaşi

A început pelerinajul Sfintei Parascheva la Iaşi

La Iași a început pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva, cel mai mare eveniment de acest fel din România. Pelerinajul se va desfășura până marți, 15 octombrie, iar autorităţile estimează că va strânge peste 300.000 de pelerini. Oameni veniţi din toată ţara, dar şi de peste hotare, au ajuns încă de aseară la catedrala din Iaşi şi s-au aşezat să se închine la racla cu moaşte scoasă în curtea lăcaşului. 

Sunt deja peste 6.000 de pelerini care au trecut și s-au închinat pe la raclă cu moaștele Sfintei Parascheva. Alți aproape 10.000 sunt l rând. Vorbim despre în jur de 4-5 ore de așteptare. 

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, marţi dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane Iaşi, apoi a fost aşezată în baldachinul special amenajat în curtea lăcaşului de cult. Mii de oameni aşteaptă deja la rândul format pe străzile din jurul catedralei ieşene, scrie Agerpres.

La evenimentul religios organizat marţi dimineaţă au asistat sute de persoane, racla cu sfintele moaşte fiind scoasă de către preoţi din Catedrala Mitropolitană. După o scurtă procesiune, racla a fost aşezată în baldachinul amenajat în curtea catedralei. Ceremonia religioasă a durat câteva zeci de minute.

Moaştele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, aduse de la Muntele Athos

În acest an, alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi aduse, de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos, şi sfintele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. 

Racla cu sfintele moaşte va rămâne în curtea catedralei până pe 15 octombrie, după care va fi reintrodusă în lăcaşul de cult.

Pe 14 octombrie 2024, va avea loc slujba Sfintei Liturghi,i care va fi săvârşită pe un podium amplasat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. 

Potrivit Jandarmeriei, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce înseamnă un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare de peste 20 ore.

În total, autorităţile estimează că 300.000 de persoane vor participa la evenimentul religios de la Iaşi.

Citeşte şi: Bărbat arestat după ce şi-a bătut soţia până a băgat-o în spital pentru că ceruse ordinul de protecţie împotriva lui

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS