13.7 C
Craiova
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Mediului: Înscrierile în timp record în Programul Casa Verde vor fi verificate

Ministrul Mediului: Înscrierile în timp record în Programul Casa Verde vor fi verificate

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat sâmbătă la TVR INFO că toate dosarelor înscrise la Casa Verde Fotovoltaice în timp record vor fi verificate. Beneficiarii riscă pierderea finanţării dacă se va dovedi că au folosit metode necinstite ca să se înscrie. Anul viitor programul va avea alte condiţii la care deja se lucrează. Unii instalatori propun reducerea finanţării.

Aproape 2.500 de solicitanţi persoane fizice din cei 66.000 de aplicanţi s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice au reuşit să depună actele în mai puţin de 30 de secunde. Ei sunt primii care vor fi verificaţi dacă au fraudat sistemul.

„Orice interacţiune cu serverul, cu aplicaţia în sine lasă nişte urme digitale. Ele pot fi verificate oricând. Vom începe cu acele aplicaţii, puţine la număr, dar care au fost introduse în sistem în foarte puţine secunde“, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Cei prinşi riscă pierderea finanţării, anunţă Ministrul Mediului.

Asociația Prosumatorilor vrea ca selecția beneficiarilor să se facă prin tragere la sorți

Verificările vin după o serie lungă de nemulţumiri din partea celor care nu au reuşit să se înscrie chiar dacă au depus actele în mai puţin de un minut, dar şi după ce reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor au cerut explicaţii public. Aceştia din urmă propun ca anul viitor selecţia beneficiarilor să se facă prin tragere la sorţi.

„Ar fi cea mai simplă şi cea mai uşor de implementat la nivel naţional. Este, cum se întâmplă, de exemplu, la vizele de emigrare în Statele Unite, şi anume extragere computerizată. Un fel de loterie în care câştigătorul este anunţat. Soluţia randomizată, soluţia alegerii la întâmplare este o soluţie echitabilă“, a declarat Dan Pîrşan, preşedintele Asociaţiei Prosumatorilor din România: .

Dinspre instalatori vine însă propunerea reducerii subvenţiei în aşa fel încât mai mulţi români să beneficieze de finanţare.

Din datele Administraţiei Fondului pentru Mediu reiese că în întreaga ţară puţin peste 700 de aplicanţi au depus dosarele în mai mult de 2 minute, ceea ce înseamnă 17 persoane în fiecare judeţ în parte.

Anul acesta beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice primesc 30.000 de lei pentru sistem de panouri fotovoltaice şi baterii de stocare.

Bugetul programului a fost de 2 miliarde de lei.

Citeşte şi: Marian Vanghelie, acuzat într-un nou dosar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS