5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlternativa la minerit întârzie pentru județul Gorj

Alternativa la minerit întârzie pentru județul Gorj


Fondul de Tranziție Justă (FTJ) întârzie să finanțeze alternativele la minerit în județul Gorj.

Este vorba despre un program introdus de autoritățile centrale pentru zonele afectate de tranziția de la minerit sau alte industrii grele la alternative economice sustenabile.

Finanțările provin din surse europene nerambursabile. Se înregistrează deja o întârziere în ceea ce privește alocarea de fonduri pe capitolele deschise pentru finanțare. Chiar există sute de proiecte elaborate de IMM-urile din județ și care așteaptă finanțarea pentru a începe să facă investiții și să înființeze locuri de muncă. Fondul de Tranziție Justă are, teoretic, mii de beneficiari direcți și zeci de mii de beneficiari indirecți.

Economia județului Gorj este dominată de industria cărbunelui și de producția de energie electrică pe bază de lignit. România și-a asumat în fața Comisiei Europene renunțarea la carierele de cărbune până în 2030 și a aprobat în acest sens Legea decarbonării. Procesul de închidere a fost accelerat în ceea ce privește Complexul Energetic Oltenia care va trebui ca de la 1 ianuarie 2026 să intre în rezervă cu toate carierele miniere, respectiv cu toate grupurile pe cărbune

Buget de 537 de milioane de euro

Prin Programul Tranziție Justă pot fi atrase investiții în dezvoltarea mediului de afaceri și a mediului antreprenorial cu scopul creării de noi locuri de muncă și reconversia economică a județului spre o economie cu emisii reduse de CO2. Se poate sprijini activitatea de calificare/recalificare și menținere a forței de muncă înalt calificată în județ și nu în ultimul rând se pot realiza investiții pentru reducerea sărăciei energetice, pentru crearea de capacități de producție de energie pentru consum propriu al UAT, pentru mobilitate urbană verde, conform autorităților centrale. Fondul de Tranziție Justă are o valoare totală de 537 de milioane de lei numai pentru Gorj dintr-un total de peste 2,2 miliarde de euro pentru cele 6 județe beneficiare.

230 de milioane de euro atrase momentan pe hârtie

Cea mai mare parte a fondurilor destinate județului Gorj este alocată IMM-urilor. Lista finală a proiectelor pentru IMM-uri, care vor primi finanțare din Fontul de Tranziție Justă, a fost publicată luna trecută pe site-ul ADR Sud-Vest Oltenia. Din totalul de 159 de proiecte depuse pentru Gorj, 112 au fost declarate eligibile.

Suma accesată depășește 180 de milioane de euro, cât a fost alocat inițial, dar guvernul ar urma să acopere și diferența, de 50 de milioane de euro. Așadar se va ajunge la un buget numai pentru investițiile IMM-urilor de 230 de milioane de euro. „Sunt proiecte de producție, în domeniul turismului, de servicii. Sunt importante pentru că se angajează un număr important de oameni din județul Gorj”, a precizat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Și AJOFM așteaptă banii

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj va beneficia de o finanțare nerambursabilă de peste 24 de milioane de euro prin Fondul de Tranziție Justă. Momentan a apărut ghidul, iar AJOFM are pregătit un proiect care vizează mii de beneficiari.

Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj, a precizat că din suma de 24,4 va fi acordat sprijin celor care se află în căutarea unui loc de muncă. Va fi realizată reconversia profesională a celor care provin din exploatările miniere și vor fi încadrați șomeri în câmpul muncii. Va mai fi acordat sprijin pentru angajatori prin introducerea de cursuri de calificare noi, în construcții, horeca sau energie verde, precum montatori panouri solare. Agenția le va acorda șomerilor prime de instruire, subvenții de participare la formarea în muncă și mese pentru cursanți.

„Au trimis observații la Fondul de Tranziție Justă. Programul derulat prin AJOFM Gorj se va implementa până pe 31 decembrie 2029. Proiectul AJOFM vizează aproape 3.500 de beneficiari, cu vârsta cuprinsă între 29 și 55 de ani.

Citește și: Încă 1,4 milioane de euro pentru modernizarea centrului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS