11.6 C
Craiova
luni, 28 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘase morți și 14 răniți într-un atac terorist la o uzină aerospaţială din Turcia

Șase morți și 14 răniți într-un atac terorist la o uzină aerospaţială din Turcia

Șase persoane au murit şi 14 au fost rănite într-un atac terorist ce a avut loc miercuri, la o fabrică de avioane și drone de lângă capitala Turciei.

Ministrul de interne Ali Yerlikaya a revizuit bilanţul anterior de „trei martiri”, confirmând că patru persoane au fost ucise şi că „trei dintre cei (14) răniţi se află în stare critică”.

Termenul „martir” este folosit în general pentru a anunţa moartea soldaţilor sau a victimelor actelor violente.

Doi „terorişti” au fost „neutralizaţi”, a adăugat Yerlikaya, promiţând să continue lupta împotriva terorismului.

Atacul, la compania aerospațială TUSAS

Atacul a avut loc asupra sediului companiei aerospaţiale turce TUSAS de lângă Ankara, unde au fost desfăşurate importante forţe de poliţie şi ale serviciilor de urgenţă. Informațiile difuzate de presa turcă vorbesc de trei atacatori, care au detonat o bombă la intrarea în uzina de avioane, iar unul dintre ei ar fi reușit să intre în incintă. Potrivit postului de televiziune Habertürk, care a anunţat că au fost luaţi ostatici, fără a oferi alte amănunte, atacul este încă în desfăşurare, scrie Agerpres.

Compania TUSAS dezvoltă şi produce sisteme aerospaţiale, între care KAAN, primul avion de luptă al țării, şi drone.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică se află alături de Turcia, una dintre ţările sale membre, după atacul de miercuri soldat cu patru morţi şi care a vizat sediul companiei TUSAS de lângă Ankara.

„Tocmai am vorbit cu (preşedintele turc) Erdogan despre atacul terorist de la Ankara. Mesajul meu a fost clar: NATO stă alături de Turcia”, a scris oficialul olandez pe contul său de X.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a transmis miercuri condoleanţe omologului său turc Recep Tayyip Erdogan după atacul sângeros comis în apropiere de Ankara.

„Condamnăm orice astfel de act, oricare ar fi motivaţiile sale”, a spus Putin în prezenţa liderul turc, în marja summitului BRICS.

Dronele Bayraktar au adus aproape 80% din veniturile din export ale Turciei în 2023

Conform unui canal privat de televiziune, focuri de armă au continuat să se audă după o explozie produsă în jurul orei locale 16:00 (13:00 GMT) şi au încetat în jurul orei 17:30 (14:30 GMT), la sediul companiei aflate la circa 40 de km de Ankara.

Ministerul turc al Justiţiei a anunţat deschiderea unei anchete. Atacul nu a fost încă revendicat.

O expoziţie importantă a industriilor de apărare şi aerospaţială se desfăşoară săptămâna aceasta la Istanbul, unde a mers în vizită şi ministrul ucrainean de externe. Sectorul apărării, inclusiv celebrele drone Bayraktar, a reprezentat aproape 80% din veniturile din export ale ţării pe anul 2023.

Citește şi: WhatsApp introduce o nouă funcţie, care ne ajută să ne păstrăm contactele

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS