Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova urmează să fie dotat cu un lift exterior. Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local din data de 24 octombrie se află, printre altele, aprobarea studiului de fezabilitate (SF) pentru obiectivul de investiții „Realizare lift exterior unitate de primiri urgențe” pentru unitatea medicală de pe Calea Bucureşti.
Liftul va fi adaptat şi pentru persoane cu dizabilităţi
Conform referatului pentru aprobarea SF-ului, proiectul „reprezintă unul din programele obiectivului strategic pentru dezvoltarea în perspectivă a spitalului, în scopul satisfacerii în grad din ce în ce mai mare a necesităților specifice de asistență medicală a segmentului țintă de pacienți, cuprins în planul strategic de dezvoltare al Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova”.
Necesitatea extinderii a apărut din cauza numărului mare de pacienți care se prezintă la Camera de Gardă Neurologie și adresabilitatea crescută pentru spitalizare de zi, precum și faptul că aceste servicii medicale se desfășoară într-un spațiu comun inadecvat ca suprafață, se precizează în document.
Astfel, se propune extinderea cu un lift exterior pentru persoane (inclusiv pentru persoane cu dizabilități), care va face legătura între toate nivelurile clădirii. Prin această investiţie se urmăreşte suplimentarea și fluidizarea circulației verticale în cadrul secției de neurologie.
La ce costuri se ridică investiţia
SF-ul pentru liftul exterior a fost realizat de SC ARKIDAVA STUDIO SRL, cu care Primăria a încheiat un contract de prestări servicii în luna iunie a acestui an.
Soluţia tehnică propune realizarea unui lift alipit clădirii şi transformarea unei ferestre în uşă de acces la ascensor.
Liftul va fi construit pe o structură metalică contravântuită, iar pentru a limita deplasările laterale, structura liftului va fi prinsă articulat de planşeele clădirii existente.
Conform analizei cost-beneficii, costurile totale pentru investiţie se ridică la aproximativ 1,2 milioane lei, inclusiv TVA.
Planuri pentru extinderea şi modernizarea spitalului
În luna iunie, secţia de recuperare neurologică şi compartimentul de îngrijiri paliative ale Spitalului de Neuropsihiatrie au beneficiat de lucrări de reabilitare. Conducerea unităţii a anunţat atunci planurile pentru extinderea camerei de gardă. Următoarea investiţie importantă planificată la Neuropsihiatrie este ridicarea unui nou corp de clădire, unde un etaj întreg să fie dedicat exclusiv recuperării medicale.
În viitor, în curtea Neuropsihiatriei ar urma să înceapă construirea unui corp nou de clădire, cu parter şi trei etaje, care să permită extinderea secţiei de recuperare şi nu numai.
„La parter ar urma să fie construit un laborator de radiodiagnostic cu CT, RMN, aparat de radiologie. Etajul I va fi dedicat recuperării, căci avem nevoie de spaţiu. Aparatura de recuperare poate fi foarte voluminoasă şi, chiar dacă ne-am dori să o luăm, nu avem loc. În noua clădire, un etaj întreg va fi numai pentru sălile de kinetoterapie şi recuperare. Avem prevăzute inclusiv bazine de hidroterapie. Un etaj ar urma să fie dotat cu paturile pentru pacienţi, iar un altul va fi dedicat exclusiv îngrijirilor paliative. Clădirea va comunica printr-un tunel cu secţiile clinice. Recuperarea pacientului cu AVC durează mult şi ne dorim ca pacientul să se recupereze cât mai bine, oferindu-i toate aceste condiţii”, a declarat în urmă cu câteva luni directoarea spitalului, Mădălina Lăpădat.
CITEŞTE ŞI: Exproprierile din Piața Veche, atacate în instanță