11.6 C
Craiova
luni, 28 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfântul Dumitru, finalul toamnei

Sfântul Dumitru, finalul toamnei

Sfântul Dumitru se sărbătorește, de creștinii ortodocși pe 26 octombrie. Această zi este asociată cu sfârșitul toamnei și începutul iernii, marcând în calendarul popular schimbarea anotimpurilor.

Sfântul este considerat ocrotitorul orașelor și a păstorilor, fiind venerat atât în Biserica Ortodoxă, cât și în cea Catolică.

Sfântul Dumitru, ultima sărbătoare a toamnei

După Cuvioasa Parascheva, aceasta este ultima sărbătoare importantă a toamnei. Ziua de Sfântul Dumitru se sărbătorește, în fiecare an, pe 26 octombrie.

Cunoscut și sub numele de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, acesta a trăit în secolul al III-lea în Tesalonic. Se spune că a fost un ofițer de rang înalt în armata romană și un creștin devotat. El a refuzat să renunțe la credință, chiar și atunci când a fost persecutat. Drept urmare, a fost condamnat la moarte și a devenit martir. Sfântul Dumitru este considerat ocrotitor al orașelor, al păstorilor, dar și al soldaților.

Este adesea asociat cu finalul de toamnă și începutul iernii, sărbătoarea sa fiind marcată în calendarul popular și pentru schimbarea anotimpurilor. Tradiția spune că începând cu această zi, căldura intră în pământ, iar gerul începe să-și arate colții. De altfel, răcirea vremii, după această zi este resimțită de toată lumea.

Sfântul Dumitru, în tradiția podgorenilor, este ziua în care vinul nou este tocmai bun de băut deoarece s-a încheiat procesul de fermentare. Multe sărbători ale viticultorilor au loc în această perioadă, tocmai din acest motiv.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir nu trebuie confundat cu Sfântul Dimitrie cel Nou. Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov, care a fost păstor) este sfânt ocrotitor al cetății Bucureștilor, canonizat în anul 1955 de către Biserica Ortodoxă Română, prăznuit în biserică pe data de 27 octombrie. Sunt doi Sfinți cu vieți diferite, care sunt sărbătoriți la o zi distanță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS